Veliki izazov za učesnike
140

Brevet 300K ove subote u BiH: Najstarija grana biciklizma i vožnja kroz predivnu prirodu

F. Z.
Brevet "Krug oko Romanije" (Foto: Jasmin Grebić)
Brevet "Krug oko Romanije" (Foto: Jasmin Grebić)
Pandemija koronavirusa zaustavila je brojne sportove širom svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ali postoje oni poput biciklizma koji se održavaju na otvorenom i gdje je osigurano poštivanje socijalne distance.
Tako će za vikend koji je pred nama biti održana događaj Brevet 300K, a organizovat će ga bosanskohercegovački biciklista i istinski entuzijasta ovog sporta - Jasmin Grebić, koji je vozio prije pet godina dionicu Sarajevo - Barcelona.

Brevet ili Randonneuring je grana biciklizma za bicikliste amatere u kojem učesnici prelaze dužine od 200 ili više kilometara prolazeći kroz punktove (checkpointe) svakih nekoliko desetina kilometara. Krovna kuća ovog sporta je Audax Club Parisien i smještena je u prijestolnici Francuske.

Randonneuring je najpopularniji u Francuskoj, a postaje sve popularniji i u Bosni i Hercegovini gdje nekolicina zaljubljenika u biciklizam uspijeva organizovati događaje koji su upisanui i u zvanični kalendar Audax Club Parisiena. Potvrda o uspješno završenoj utrci i ostvarenom rezultatu dolazi upravo iz Pariza, a takmičenja u Bosni i Hercegovini održavaju se pod okriljem kluba "Randonneurs Srpska BiH".

Ove vožnje nisu takmičarskog karaktera i osnovna ideja ove vrste biciklizma je samoodrživost učesnika, vožnja prema unaprijed određenoj ruti, koju je potrebno završiti određenom vremenskom roku, kao i proći kroz checkpointe u predviđenom vremenu, pri čemu se prelazi udaljenost od 200, 300, 400, 600, 1000 ili više kilometara. Bilo kakva pomoć na stazi nije dozvoljena, pa ćete tako ako vam pukne guma sami morati napraviti zamjenu. Bilo kakva pomoć rezultirala bi diskvalifikacijom.

Brevet
Brevet "Krug oko Romanije" (Foto: Jasmin Grebić)

Brevet je amaterska utrka i svaki vid sponzorstva nije dozvoljen. U prevodu, ukoliko se utvrdi da ste imali sponzora proći ćete kao Nikola Plećaš 1976. godine. Naime, slavni košarkaš snimio je reklamu za Franck čajeve, a to se protumačilo kao kršenje olimpijske povelje i načela amaterskog sporta. Tako je Plećaš ostao bez nastupa na OI u Montrealu. Isto važi i za Brevet, pa je tako Elit Nutrition odlučio podržati takmičare u vidu suplemenata na predstojećem 300K Brevetu, ali nema pravo da bude sponzor takmičenja.

Takmičari koji završe ovu tešku biciklističku vožnju imaju pravo i na medalju (plaća se posebno i košta 20 KM), a ona dolazi direktno iz Audax Club Parisiena, a kada se jednom rezultat upiše u karton vozača on je i zvanično zaveden u krovnoj kući u Parizu.

Brevet
Brevet "Krug oko Romanije" (Foto: Jasmin Grebić)

Prvi brevet je održan davne 1891. god u Francuskoj, a za vikend će se voziti 324 kilometara u BiH. Start je predviđen za 06:00 sati ujutro u Sarajevu, a potom će se voziti preko Konjica, Jablanice, Prozora, Ramskog jezera, Kupresa, Bugojna, Rostova, Novog Travnika, Busovače, Kiseljaka i na kraju se završva u Sarajevu, a kranje vrijeme dolaska za uspješan završetak utrke je u dva sata iza ponoći.

Na ruti će učesnici vidjeti brojne prirodne ljepote i moći će uživati u prekrasnim prizorima, baš kao i tokom Breveta 209 koji je održan 13. juna u Sarajevu u organizaciji Grebića. Tada se iz Sarajeva vozilo preko Foče, Goražda, Rogatice i Romanije nazad u Sarajevo. Prosječna starost učesnika na ovom Brevetu bila je 42 godine.


Kotizacija za učesnike Breveta 300K iznosi 10 KM, a start utrke je u subotu ujutro u 06:00 sati u Sarajevu (kafić Zeko na Čengić Vili). Prijaviti se možete OVDJE.

Pored uobičajnih randonneurskih zahtjeva u vidu obavezne opreme kao što su prednje i zadnje svejtlo te svjetloodbojni prsluk, skrećemo pažnju na odgovarajuću hidraciju i zbog toga preporučujemo 2 bidona kao sastavni dio opreme (rezervna guma, pumpa, mini alat i spojnica lanca se podrazumijevaju), saopćili su organizatori.