Oštar start
0

Bosnom (Zenicom) behar probeharao...

Piše: Bakir Tiro
Da li znate koliko se novca ulagalo u infrastrukturu naših stadiona? Između dva i tri miliona maraka godišnje. Malo. Međutim, u 2011. godini ulaganja će se, najmanje, utrostručiti.

U pojedinim lokalnim zajednicama, u skladu sa mogućnostima, u 2010. godini zasukali su rukave, te uhvatili se prijeko potrebnog posla. Najviše je urađeno u Travniku, Banjoj Luci, te na stadionu "Vrapčići" u Mostaru.

Reprezentativni dom

Stadioni u spomenutim gradovima, u novom su, koliko-toliko boljem ruhu. Banjalučko "zdanje" steklo je uslove i za odigravanje pojedinih međunarodnih utakmica. U globalu gledano, nedovoljno, ali za utjehu, u odnosu na 2009. imamo stadion više koji ispunjava kriterije za prvenstvene ino mečeve seniora (od ranije licencu posjeduju "Koševo", "Bilino polje", "Pecara" i "Bijeli brijeg").

Ipak, jedna priča izdvaja se od ostalih i nije vezana samo za prošlu godinu. Zenica može biti pozitivan primjer za cijelu Bosnu i Hercegovinu. U najvećem gradu srednje Bosne minulih godina u fudbalsku, te cjelokupnu sportsku infrastrukturu ulagalo se najviše. I tek su na pola puta. Planiraju graditi nove objekte, obnavljati postojeće. Vrijedno velike pohvale - svaka čast!

Dok su sarajevske vlasti, iz samo znanih razloga pojedinih načelnika općina, godinama otezale sa izdavanjem dozvole za gradnju Centra Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, u Zenici su objeručke prihvatili ponudu. Sve će im se (nam se) isplatiti nekako s proljeća. Kako?

Posljednja ovosedmična posjeta predstavnika FIFA-e i UEFA-e sportskoj Zenici dala je dodatni razlog za novi osmijeh na lice. Nakon višegodišnje blokade sredstava za izgradnju Centra (bili nezadovoljni radom N/FS BiH), konačno, UEFA i FIFA odlučile su finansirati prije nekoliko godina otpočeti projekt. Osam miliona maraka bit će na raspolaganju, kako bi i naše fudbalske reprezentacije, napokon, imale svoju stalnu bazu.

Da stvar bude još bolja, u Zenici kažu, cijeli posao bit će obavljen kako je predviđeno planom FIFA-e i UEFA-e, odnosno za svega deset mjeseci. Dakle, početkom 2012. godine naše fudbalske zvijezde imat će svoj reprezentativni dom.

Fudbalska prijestolnica BiH

U Zenici definitivno razmišljaju proevropski. O tome svjedoči i činjenica da će u narednom periodu u rekonstrukciju stadiona "Bilino polje" uložiti još 1,5 miliona maraka. Žele modernizirati bh. fudbalski hram u svom gradu. Ispune li tamošnje lokalne vlasti u potpunosti svoja obećanja, zašto bi fudbalska reprezentacija BiH imala potrebe igrati bilo gdje drugo? Zenica će postati istinska fudbalska (reprezentativna) prijestolnica ove zemlje.

I na kraju, zeničkim investicijama neće profitirati samo jedan dio, već cijela teritorija Bosne i Hercegovine. Shvatimo li to svi na vrijeme animoziteti među ovdašnjim regijama, klubovima i navijačkim grupama, pa i nacijama postat će prošlost.

Bosnom (Zenicom) behar probeharao...