Kličko Hayeu
0

"Borimo se 2. jula, uzmi ili ostavi"

Totalsport
Vladimir Kličko
Vladimir Kličko
Sapunica oko borbe između jednoga od braće Kličko protiv britanskog boksera Davida Hayea i dalje je aktuelna. U ponedjeljak je Vladimir Kličko uputio ultimatum brbljavom svjetskom prvaku po WBA verziji.

Ukrajinski teškaš, vlasnik IBF, IBO i WBO pojasa, u ring će 30. aprila, a suparnik će mu biti još jedan Britanac - Dereck Chisora. Ova su se dvojica boksera trebala boriti još u decembru, ali Kličko je tada odustao zbog povrede leđa.

Hayea je naljutila Vladimirova odluka da boksa krajem aprila jer smatra da nakon toga neće htjeti ponovno ući u ring tako brzo. No, Kličko je u ponedjeljak poslao jasnu poruku.

"Nakon pričanja tolikih besmislica, Haye bi se napokon trebao pojaviti u ringu. Pokušavao je ispasti pametan, ali u konačnici je sam sebe stjerao u ugao. Sada potvrđujem, kao što sam rekao i ranije, da je 2. jula datum za borbu. Na Davidu Hayeu je da uzme ili ostavi", istakao je 34-godišnji Ukrajinac.

"Dogovorili smo da ćemo novac podijeliti 50-50, ali novac nije problem. Već smo dogovorili i 2. julikao datum, ali onda je Haye rekao "ne želim da se boriš prije toga". Što se mene tiče, datum je potvrđen. Njemačka ili Velika Britanija? Meni je svejedno", dodao je mlađi brat Kličko, prebacivši lopticu Britancu.

Haye već mjesecima izaziva Vladimira i njegovog pet godina starijeg brata Vitalija, prvaka po WBC verziji, ali nikako da napokon dogovori borbu protiv njih. Kako sada stvari stoje, ukoliko i prihvati 2. juli kao datum meča protiv Vladimira, prije toga će morati braniti svoj naslov protiv obaveznog izazivača, Uzbekistanca Ruslana Čagajeva, bivšeg WBA prvaka.