Borba u nedjelju ujutro
50

Wilder i Fury, dio drugi: Hoćemo li ovaj put dobiti pobjednika ili uvod u trilogiju?

E. B.
Deontay Wilder i Tyson Fury (Foto: EPA-EFE)
Deontay Wilder i Tyson Fury (Foto: EPA-EFE)
U nedjelju ujutro oko 5 sati po srednjoevropskom računanju vremena u Las Vegasu počet će dugoiščekivani boks meč između Deontayja Wildera i Tsona Furyja.
Ovo će biti drugi okršaj dvojice ponajboljih svjetskih teškaša.

Wilder, koji u svom vlasništvu ima titulu prvaka u teškoj kategoriji u WBC verziji, će ukrstiti rukavice sa nekadašnjim prvakom u WBO, WBA i IBF organizacijama.

Tridesetčetverogodišnji Amerikanac i tridesetjednogodišnji Britanac su se prvi put borili u decembru 2018. godine u Los Angelesu, a meč je završen neriješenim ishodom, te je Wilder odbranio pojas u WBC verziji.

Podsjetimo, tada je jedan sudija glasao za Wildera, jedan za Furyja, dok se jedan nije mogao odlučiti i glasao je za neriješen ishod.

Nakon tog meča Wilder je nokautirao Dominica Breazealea i Luisa Ortiza, a Fury je zabilježio pobjede nad Tomom Schwarzom i Ottom Wallinom.

Oba boksera su uvjerena u pobjedu, a zanimljivo je kako su mnogo teži u odnosu na okršaj u Los Angelesu.

Fury je tada imao 116 kilograma, a Wilder 96. Ovaj put razlika u kilogramima je ostala skoro identična, no sada "Kralj Cigana" ima 124, a "Bronzani bombarder" 105 kilograma.

Oba boksera su neporažena u karijeri, a Wilder svoju taktiku zasniva na jakim udarcima i obećao je nokaut, što i ne čudi s obzirom da je u karijeri 41 od 42 pobjede ostvario na taj način.

Fury (29 pobjeda, 20 nokauta) je također najavio nokaut, no istakao je i kako bi u slučaju odluke na bodove sudije glasale za njega jer "u Las Vegasu sudije nagrađuju tehnički bolje borce".

Borba bi trebala početi oko 5 sati ujutro po srednjoevropskom računanju vremena, a vidjet ćemo da li će Wilder stići do 11. uzastopne odbrane titule čime bi prestigao legendarnog Muhammada Alija ili će Fury osvojiti jedini veliki pojas koji mu nedostaje u karijeri.

Naravno, ne treba odbaciti mogućnost ni ponovnog remija, te treće borbe koja bi bila sigurno među najgledanijih u historiji.