Bio i hapšen
42

Umro bivši prvak svijeta u kickboksu Rob Kaman, titulu branio i protiv Zijada Polje

N. K.
Rob Kaman iz dana kada se aktivno bavio kickboksom (Foto: Twitter)
Rob Kaman iz dana kada se aktivno bavio kickboksom (Foto: Twitter)
Nekadašnji nizozemski kickbokser i bivši WKA prvak svijeta Rob Kaman preminuo je jučer u 63. godini, a vijest je potvrdila njegova supruga Carlotta.

Kaman je u karijeri kickboksera imao 112 borbi u kojima je ostvario sjajan učinak od 97 pobjeda, 12 poraza i jedan remi, dok dva meča nisu registrovana.

Često su ga nazivali "Mr. Low Kick" zbog korištenja nekih od najopakijih i najrazornijih tehnika niskog udarca nogama.

Prvak svijeta je postao u septembru 1983. godine kada je Amerikanca Johna Moncaya nokautirao u trećoj rundi te tako postao prvi Evropljanin koji se okitio prestižnom WKA titulom.

Nakon karijere je glumio zajedno s Jean-Claude Van Dammeom u filmovima "Legionar" i "Maksimalni rizik", te u filmu "Double Team" s Dennisom Rodmanom i Mickeyjem Rourkeom.

Njegov život obilježila je i kazna zatvora od 18 mjeseci jer je 1985. godine uhapšen zbog pokušaja pljačke banke kada je zajedno sa saučesnikom maskiran ušao u banku u Eindhovenu.

Inače, Kaman je jednu od borbi za odbranu titule imao i 1991. godine protiv bh. borca Zijada Polje. Meč se održao u Parizu, a prekinut je u četvrtoj rundi nakon reakcije ugla našeg borca i bacanja peškira pa je Kamar tada nastavio sjajan niz pobjeda.