Velika tragedija
35

Ukrajinski juniorski prvak u sambou i njegova kompletna porodica poginuli u bombardovanju

H. H.
Artem Primenko u sredini (Foto: Twitter)
Artem Primenko u sredini (Foto: Twitter)
Ukrajinski juniorski sambo prvak Artem Primenko jedan je od desetaka žrtava stradalih u ruskom bombardiranju Sumija. Ovo ubistvo navelo je Sambo savez Ukrajine (NFSU) da zatraži od Svjetske sambo federacije da drastičnije sankcioniše Rusiju i Bjelorusiju.

Artem Primenko (16) ubijen je zajedno s ocem, majkom, bakom i dva brata tokom avionskog napada u Sumiju. Ukrajinski mediji, kao i NFSU, naširoko su izvještavali o Primenkovoj smrti.

Guverner Sumija Dmitro Zhivitski saopćio je da su 22 osobe ubijene u noći s ponedjeljka i utorka, uključujući juniorskog prvaka u sambou Primenka.

Međunarodna federacija ovog sporta suspendovala je sva takmičenja u Rusiji i Bjelorusiji i zabranila sportistima iz tih zemalja da se takmiče pod njihovim nacionalnim zastavama.

Međutim, za razliku od mnogih drugih međunarodnih federacija, a protivno zahtjevu MOK-a , Internacionala samo federacija nije zabranila sučestvovanje Rusa i Bjelorusa na takmičenjima. Iz tog razloga, Sambo savez Ukrajine smatra da je to nedovoljno i traži dodatnu kaznu.

Inače, sambo je ruska borilačka vještina i priznati stil amaterskog hrvanja koji je UWW uvrstio na Svjetsko prvenstvo u hrvanju zajedno s hrvanjem grčko-rimskim i slobodnim stilom.