Nova promjena
10

UFC objavio rezultate istrage: Diaz bez suspenzije, može se boriti s Masvidalom

N. K.
Nate Diaz (Foto: Twitter/Bleacher Report MMA)
Nate Diaz (Foto: Twitter/Bleacher Report MMA)
Glavna borba UFC 244 priredbe i dalje je u igri budući da je Nate Diaz dobio zeleno svjetlo za nastup u Madison Square Gardenu gdje bi 2. novembra trebao odmjeriti snage s Jorgeom Masvidalom.
Naime, Diaz je samo dan nakon što je izašao u javnost s neugodnim iznenađenjem dobio potvrdu UFC-a i USADA-e da neće biti suspendovan.

"Borba je u igri! Bio sam 100 posto siguran da Nate nije varao", objavio je predsjednik UFC-a Dana White na Twitteru, a opširnije saopštenje UFC-a detaljnije je objasnilo situaciju.

Diazov test je pokazao tragove androgena poznatog pod nazivom Ligandrol, a UFC otkriva kako je izvor zabranjene supstance pronađen u dvije boce istog organskog, veganskog, na biljkama baziranog multivitamina kojeg je koristio.

"Nije počinio nikakav prekršaj, nije privremeno suspendovan niti će biti kažnjen na bilo koji način", stoji u tekstu koji ističe da je količina zabranjene supstance bila zanemariva te da je USADA na rezultate testa gledala kao na atipične.

Inače, UFC je dobio i analizu nezavisnih stručnjaka koji su potvrdili da u ovom slučaju ne postoji značajno poboljšanje performansi ili terapijske koristi od poprilično ograničene količine Ligandrola koji bi mogao biti prisutan u njegovom tijelu.