Četiri takmičara
160

Taekwondo tim BiH spreman za olimpijske kvalifikacije, Husić poručio: Protivnici me se boje

E. B.
Nedžad Husić (Foto: Klix.ba)
Taekwondo reprezentacija Bosne i Hercegovine je spremna za nastup na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Parizu.

Kvalifikacije će biti održane 9. i 10. marta u Sofiji, a takmičari koji uđu u finale će se plasirati na Olimpijske igre.

Našu reprezentaciju čine Dinko Šegedin (više od 80 kg), Džejla Makaš (do 49 kg), Petra Ždero (do 57 kg) i najveća uzdanica Nedžad Husić (do 80 kg) koji je na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio peto mjesto, što je najbolji rezultat naše zemlje u historiji. Svi naši takmičari će na borilišta izaći u subotu.

Kako je Husić istakao, svjestan je da bh. javnost od njega očekuje plasman na Olimpijske igre.

"Drago mi je što sam u posljednjem periodu uspio sanirati neke povrede. Svi kažu da je na meni najveći pritisak, što i jeste istina. U prošle olimpijske kvalifikacije sam ušao kao najmlađi član tima i bio sam rasterećen jer niko nije očekivao mnogo od mene. Sada sam drugi nositelj, ali to ne mora ništa značiti jer postoje mnogi dobri borci koji nisu dobro rangirani. Ja ću iskoristiti to što znam da me se protivnici boje. Mi svi članovi tima ne smijemo izgubiti fokus zbog čega idemo u Sofiju, a to je plasman na Olimpijske igre", poručio je Husić i dodao da se zahvaljuje Olimpijskom komitetu, te federalnom i kantonalnom ministarstvu na podršci.

I ostali naši takmičari su optimisti da će se kvalifikovati za Olimpijske igre.

Kako su naveli Šegedin, Makaš i Ždero, svo troje su spremni za takmičenje u Sofiji i nadaju se ulasku u finale, što bi bilo kruna njihove karijere.

Predsjedavajući Predsjedništva Taekwondo saveza BiH August Orlović je također izrazio optimizam.

"Nadamo se da će neko od naših takmičara ostvariti plsman u Pariz, koji svi očekujemo. Pred svim učesnicima je jedan mali pritisak, ali mislim da će se izboriti sa tim i pokušati napraviti rezultat", kazao je Orlović.

Član Predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić je naglasio da je savez takmičarima obezbijedio sve uslove za kvalitetne pripreme.

"Savez je u ovoj godini izdvojio više od 160.000 KM za naše sportiste. Inicijalno smo 20.000 KM uložili u ovaj olimpijski tim za četvero naših takmičara. Materijalno i finansijski, kao i sa opremom im je sve obezbijeđeno, što im je bilo neophodno za pripreme. Vjerujem u ovaj naš tim i smatram da ćemo se u nedjelju vratiti ponosno", kazao je Šarić.