Uspješna Tešanjka
258

Svjetska viceprvakinja Jasmina Merdić: Sve veća zastupljenost bh. žena u kick boksu

Razgovarao: Dino Pajo
Foto: Emina Memija
Foto: Emina Memija
Kickboks reprezentativka Bosne i Hercegovine Jasmina Merdić u portugalskom gradu Albufeira sredinom novembra ostvarila je veliki uspjeh osvojivši drugo mjesto na WAKO Svjetskom prvenstvu. Svjetska viceprvakinja se u razgovoru za Klix.ba osvrnula na uspjeh i najavila nove ciljeve.
Merdić (31) članica je Kluba borilačkih sportova Titanium Usora, jednog od najuspješnijih u državi. Kao prvoplasirana na WAKO rang listi u discipli low-kick, imala je status nositeljice te je imala privilegovan žrijeb do samog finala.

Tu se sastala s reprezentativkom Srbije Leom Blagojević te je na kraju poražena. Uprkos tome što žali za propuštenom zlatnom medaljom, Jasmina je sretna zbog uspjeha.

"Moram reći da sam ponosna na sebe i na svoj rezultat jer nije mala stvar biti u samom svjetskom vrhu, iako mi je žao što nisam osvojila tu zlatnu medalju sa Svjetskog prvenstva u Portugalu. Puno truda i vremena sam uložila zajedno sa svojim timom u ove pripreme", rekla nam je Merdić i osvrnula se na svoje najjače "oružje", odnosno disciplinu low-kick:

Foto: Emina Memija
Foto: Emina Memija

"Mislim da sam ja jedan od rijetkih boraca koji se takmičio u svim disciplinama kick boksa, ali zadnjih par godina radim isključivo disciplinu low-kick i ona mi najbolje odgovara", ističe Merdić za Klix.ba.

Jasmina je i više nego zadovoljna uvjetima koje ima, što je rijedak slučaj u bh. sportu. Najčešće slušamo priče talentovanih sportista koji se žale na uvjete, no u njenom slučaju to nije tako. Osim trenera Elvedina Dubravca, s Jasminom radi i sportski psiholog Remzija Šetić, što nije tako čest slučaj u našem sportu.

"U KBS Titanium imamo definitivno najbolje uslove u BiH, odnosno imamo sve ono što je potrebno jednom sportisti, od vrhunske dvorane i opreme do trenera, sportskog psihologa, fizioterapeuta, nutricioniste, doktora... Istovremeno, što se tiče podrške javnosti i države, mislim da bi ona mogla biti bolja", ističe dugogodišnja reprezentativka BiH koja svoju zemlju predstavlja već 12 godina.

Što se tiče narednih planova, pred borkinjom iz Tešnja je period odmora, a onda i pripreme za Evropsko prvenstvo u Atini.

"Prvi cilj mi je da se malo odmorim i rasteretim od svih tih treninga i cijelog trenažnog procesa, a nakon toga kreću pripreme za novu takmičarsku sezonu, gdje me poslije svjetskih i evropskih kupova na kraju godine čeka Evropsko seniorsko prvenstvo u Atini", ističe Merdić za Klix.ba.

Merdić se kick boksom počela baviti sa svojih 15 godina, a u dosadašnjoj karijeri osvojila je više od 200 medalja. Ono što je raduje, jeste sve veća popularnost kick boksa među ženama u našoj zemlji.

"Zastupljenost žena u kick boksu se povećala u zadnjih nekoliko godina, kako u BiH, tako i u ostalim zemljama članicama WAKO organizacije. Činjenica da skoro pa sve težinske kategorije broje po osam ili više učesnica na svjetskim i evropskim takmičenjima, govori koliko je ženski kick boks zastupljen. Iz godine u godinu taj broj se povećava", dodaje nam iskusna bh. borkinja.

Nije razmišljala o MMA karijeri

Zanimalo nas je i da li je Jasmina razmišljala o tome da se prebaci u neki drugi borilački sport poput MMA, što je sve češća praksa u svijetu sporta.

"Jako je teško prebacivati se iz jednog sporta u drugi, iako su naizgled boks i kick boks slični. To su dva različita sporta sa različitim pravilima. Ja sam trenutno više posvećena kick boksu", kaže nam Jasmina koja se okušala i u boksu te je višestruka prvakinja BiH u olimpijskom boksu (2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 i 2022).

S Jasminom Merdić uspješno radi trener Elvedin Dubravac, koji nam ističe kako bi svjetsko srebro trebalo donijeti još veću popularnost ovom sportu u BiH.

Trener najavljuje još bolje rezultate

"Srebrena medalja sa Svjetskog seniorskog prvenstva bi trebala, zajedno sa svim ostalim medaljama reprezentacije BiH, doprinijeti da kick boks poraste na još veći nivo u svakom pogledu i da našoj omladini bude dodatni motiv da se uključe u aktivno bavljenje ovim sportom", kaže nam Dubravac i dodaje:

Jasmina sa svojim trenerom
Jasmina sa svojim trenerom

"Biti viceprvak svijeta nigdje u svijetu nije mala stvar, a još kada dolazite iz male države kao što je BiH, onda je taj rezultat uveliko značajan i vrijedan", zaključuje trener KBS Titanium Usora u razgovoru za Klix.ba.

Podsjetimo, na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu BiH se okitila s još nekoliko medalja. Bronzane medalje su osvojili Alija Tucak, kategorija iznad 91 kg u K1, i Dino Ružnić u kategoriji do 74 kg u Light Contactu. Prvo mjesto u kategoriji veterana iznad 94 kilograma na ovom prvenstvu osvojio je Adnan Redžović, savladavši Nijemca Mikea Hofera, Hrvata Ivicu Ivića i u finalnoj borbi Austrijanca Davida Dvornikovicha.