Turnir u Skenderiji
512

Šest borbi na ovogodišnjem kickboxing memorijalu "Braća Bašović"

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Memorijalni turnir u kickboxingu "Braća Bašović" bit će održan u nedjelju u Domu mladih KSC Skenderija u Sarajevu.

Turnir se svake godine organizuje u znak sjećanja na bh. sportiste i patriote Behudina i Bidu Bašovića, pionire kickboxinga u BiH i osvajače brojnih evropskih i svjetskih odličja koji su živote dali za Bosnu i Hercegovinu.

Gledaoci će moći uživati u šest borbi najboljih kickboksera iz Makedonije, Hrvatske, Irana i BiH. U meču večeri Haris Brko Biber borit će se protiv Makedonca Dejana Ristevskog, a prije njega snage će odmjeriti Edin Sinanović i još jedan Makedonac Robert Kostovski.

"Uvijek mi je čast nastupiti na ovom turniru. Nadam se dobroj borbi, a nek pobijedi bolji. Protivnik je stariji i iskusniji od mene, reprezentativac Makedonije. Želim pobjedom završiti godinu, a onda se pripremati za narednu u kojoj želim ostvariti još bolje rezultate", izjavio je Biber na današnjoj konferenciji za medije.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Veliku pažnju trebao bi privući meč između Karoo Mahmoud Giyahija, migranta iz Irana koji je član kluba "Gazija", a koji će se boriti protiv Brune Ninčevića iz Splita. U preostalim mečevima snage će odmjeriti Mirza Mujanović i Benjamin Lončarić, Nuh Hebibović i Viktor Milić, te Ermin Hadžajlija i Alen Đozo.

Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u ful kontaktu u Trogiru 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kickboxing saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u ful kontaktu, a iste godine je proglašen i najboljim sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u ful kontaktu.

Organizatori turnira su Klub borilačkih sportova "Braća Bašović" i 105. motorizovana brigada.