U velikom zamahu
33

Sedam spektakularnih UFC borbi u planu do kraja godine, Habibov meč najatraktivniji

N. K.
Uprkos predviđanjima da će 2020. biti neuspješna godina za UFC, to se izgleda neće dogoditi. Ova MMA organizacija je već organizovala četiri pay-per-view događaja, odnosno 19 ukupno bez gledatelja usred pandemije koronavirusa.

I dok su promotori boksa svoje najveće zvijezde natjerali da pričekaju povratak publike, UFC ne planira isto učiniti.

S velikim zamahom planiraju naredne aktivnosti, a donosimo vam sedam spektakularnih borbi koje tek predstoje da se održe.

Colby Covington - Tyron Woodley

Covington i Woodley su dugogodišnji rivali, ali se do sada nikada nisu sreli. Borba im je zakazana za 19. septembar.

Covington je u decembru izgubio od šampiona u velteru Usmana, dok je Woodley u seriji od dva poraza, ali nema sumnje da će publika uživati u obračunu velikih rivala.

Habib Nurmagomedov - Justin Gaethje

Nakon što je Habib zbog problema oko putovanja usljed pandemije bio spriječen za borbu na UFC 249 eventu, Gaethje je uletio kao rezerva i osvojio privremeni pojas. Ovaj dvojac će se suočiti 24. oktobra na UFC 254 eventu u sigurno najatraktivnijem meču u 2020. godini.

Nurmagomedov (omjer 28-0) je najavio da će imati još samo dvije borbe prije penzionisanja, a ako pobijedi Gaethjea, Rus želi okončati karijeru borbom protiv penzionisane UFC legende Georgesa St-Pierrea.

Tony Ferguson - Dustin Poirier

Fergusonu je peti put bila otkazana borba s Habibom, a nakon toga je poražen od njegove zamjene Gaethjea. U pokušaju da se vrati u sami vrh, UFC-ov šef Dana White planira mu ugovoriti borbu protiv bivšeg privremenog prvaka Poiriera.

Poirier je izgubio pojas prošle godine od Nurmagomedova, ali je pobijedio Dana Hookera u povratničkoj borbi te najavio velike stvari.

Robert Whittaker - Jared Cannonier

U još jednom spektaklu, Whittaker će se na UFC 254 eventu boriti protiv Cannoniera, u borbi koja će dati kandidata za titulu u srednjoj kategoriji.

Whittaker je u oktobru izgubio pojas od Israela Adesanye, ali je prošlog mjeseca pobijedio Darrena Tilla. S druge strane, Cannonier je slavio u posljednje tri borbe.

Israel Adesanya - Paulo Costa

Adesanya se u martu trebao boriti protiv Coste, ali se Brazilac povukao. Prvak u srednjoj kategoriji se potom borio protiv Yoela Romera i slavio na bodove.

Costa je ponovo spreman i zakazana je borba na UFC 253 eventu protiv Adesanya. Mnogi predviđaju da će ovo biti jedna od najboljih borbi u 2020. godini.

Dominick Reyes - Jan Blachowicz

Nakon što Jon Jones više ne drži pojas u poluteškoj kategoriji, White je potvrdio da će se Reyes i Blachowicz boriti za titulu.

Prvi put od 2011. titulu u ovoj kategoriji neće držati Daniel Cormier ili Jones, a ova borba planirana je za UFC 253 event. Reyes je u februaru bio poražen od Jonesa, dok je Blachowicz pobijedio osam od svojih posljednjih devet borbi.

Kamaru Usman - Gilbert Burns

Nakon što je Burns u maju pobijedio Woodleyja, zaslužio je priliku u borbi za titulu u velter kategoriji. Međutim, nije se borio s Usmanom u julu nakon što je imao pozitivan test na koronavirus. Uskočio je Jorge Masvidal i izgubio na bodove.

Iako je Masvidal pozvao na revanš, White je potvrdio da će se Burns boriti protiv Usmana 12. decembra na UFC 256 eventu.