Aikido centar u Moskvi
47

Rusija regrutovala Stevena Seagala da podučava njihove vojnike borilačkim vještinama

H. H.
Putin i Seagal su veliki prijatelji (Foto: EPA-EFE)
Putin i Seagal su veliki prijatelji (Foto: EPA-EFE)
Steven Seagal, jedna od ikona američkih akcionih filmova 90-ih i ranih 2000-ih, je otvorio aikido centar u Moskvi s namjerom da pripremi mlade Ruse za ulazak u oružane snage njihove zemlje.

Seagal, koji je dobio rusko državljanstvo 2016. godine, ima crni pojas sedmog stepena u aikidou, a ujedno je i glavni instruktor ove borilačke vještine Ruske Federacije od 2018. godine.

"Mladi koje sam danas vidio imaju veliki potencijal. Moramo otvoriti više centara ovog tipa da ga razvijaju . Važno je da razvoj aikida napreduje bržim tempom", rekao je Sigal u izjavi za rusku agenciju TASS.

Seagal nikada nije krio podršku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nazivajući ga "jednim od najvećih svjetskih lidera, ako ne i najboljim živim danas".

Putin ga je nedavno odlikovao Ordenom prijateljstva, a glumac, koji se već zalagao za pripajanje Krima Rusiji, prošle godine je sa ukrajinskim zatočenicima posjetio ruski grad Olenivka i tamošnji logor.

Seagal je 2021. u ime ruskog ministarstva vanjskih poslova poklonio Nicolásu Maduru, predsjedniku Venecuele, samurajski mač.