Nakon UFC-a 249
29

Raste pritisak na Miočića i DC-a nakon novog strahovitog nokauta Ngannoua

F. Z.
Foto: Screenshot (Francis Ngannou)
Foto: Screenshot (Francis Ngannou)
Osim poraza Tonyja Fergusona od Justina Gaethjea "UFC 249" obilježili su i objava Henryja Cejuda, nakon odbrane titule protiv Dominicka Cruza, da se povlači iz UFC-a te spektakularan nokaut Francisa Ngannoua.

Kamerunac je za 18 sekundi riješio borbu sa Surinamcem Jairzinhom Rozenstruikom, a o kakvom nokautu je riječ najbolje će posvjedočiti reakcija mogućeg sljedećeg protivnika Ngannoua - Daniela Cormiera. Gledao je DC u nevjerici siloviti napad Kamerunca i poručio je kako ga želi vidjeti u borbi za titulu prvaka u teškoj kategoriji.

Da bismo gledali tu borbu, morat ćemo sačekati. Ngannou se u januaru 2018. godine borio protiv Miočića za titulu prvaka teške kategorije, ali je izgubio jednoglasnom odlukom sudija. Nakon poraza od Miočića izgubio je i od Derricka Lewisa, a onda je nokautima u prvoj rundi riješio Curtisa Blaydesa, Caina Velsaqueza, Juniora dos Santosa i pomenutog Rozenstruika.
Ljubitelje UFC-a sada interesuje kada će Ngannoua ponovo gledati u akciji, a prema posljednjim informacijama, morat ćemo sačekati, iako je Kamerunac još jednim nokautom izvršio pritisak na UFC-ovog prvaka u teškoj kategoriji - Stipu Miočića. Američki borac hrvatskih korijena nije se borio od augusta prošle godine i revanša s Cormierom.

Nakon toga je operisao oko, a potom je došla pandemija koronavirusa i treću borbu između DC-a i Miočića još uvijek čekamo. Predsjednik UFC-a Dana White rekao je kako bi borba mogla biti i u augustu, ali je Miočić poručio da nema dovoljno vremena za pripremu. Miočić se trenutno kao medicinski tehničar vatrogasne stanice u Clevelandu bori s izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, a istaknuo je kako je nemoguće da se spremi do augusta jer su dvorane zatvorene, nemoguće je trenirati i trenutno nema sparing partnera. White je rekao da bi oni koji se ne žele boriti mogli ostati i bez pojasa, a to je jasna poruka za Miočića.

Pritisak raste i svi žele vidjeti Ngannoua u borbi za titulu prvaka u teškoj kategoriji UFC-a. Međutim, to se teško može desiti prije sljedeće godine. Čak i da se DC i Miočić bore u augustu, proces oporavka od borbe i priprema za duel s Kameruncem potrajali bi najmanje 6-8 mjeseci.

Pritisak pravi i Ngannou. Uoči borbe sa Surinamcem poručio je kako je prošlo skoro godinu dana od posljednje borbe za titulu prvaka u teškoj kategoriji, a nakon pobjede istaknuo je da će priliku za pojas vjerovatno čekati godinu.

"Pitanje je: Kada? Mi smo sada u maju, početak je mjeseca. Ne znamo kad će se boriti. Moram sačekati tu borbu i nadati se da pobjednik neće biti teže povrijeđen. Potom će uzeti malo odmora i vratit će se nakon 2-3 mjeseca. Onda će ići u svoj trening kamp, a ja ću biti, možda, devet mjeseci ili godinu bez borbe ovaj put. To je nešto što mi se ne sviđa", rekao je Ngannou.

U slučaju da UFC oduzme titulu Miočiću, Ngannou bi mogao i ranije u oktagon. Vjerovatno protiv Cormiera u borbi za privremenu titulu prvaka teške kategorije.

"Moramo odraditi borbu između Stipe i Cormiera, a Ngannou je onda sljedeći. Moramo to riješiti što prije", poručio je White svjestan da je Ngannou trenutno izuzetno atraktivan borac i da bi borba Kamerunca za titulu prvaka u teškoj kategoriji donijela mnogo UFC-u.

Cormieru bi sljedeća borba trebala biti posljednja u karijeri. Rekao je kako bi volio da to bude protiv Miočića, ali da je spreman da se bori i protiv Kamerunca.

"Ako se Stipe ne želi boriti, onda je Ngannou zaslužio šansu za pojas. Ako će se neko boriti s njim za titulu, onda ću to biti ja. Sve poštovanje ovog svijeta imam za Francisa Ngannoua, ali ja se ne plašim nikoga. Borit ću se sa svakim na ovoj planeti. Volim Francisa, on je divna osoba. Volio bih odraditi trilogiju s Miočićem, ali ako se ne bude borio, oduzet će mu pojas i organizovat će borbu između Francisa i mene. To je jednostavno. Radije bih se borio s Miočićem. Mislim da bi to bilo odlično zbog historije koju imamo. Ja želim odraditi svoju posljednju borbu. Želim se boriti s nekim. Ako je to Ngannou, onda je tako", rekao je Cormier.