Bivši evropski prvak
228

Nermin Potur, nekada najbolji sportista BiH: Smisao sam pronašao u sportu i medicini

Piše: K. H.
Nermin Potur je 2010. godine proglašen za najboljeg sportistu BiH na svim nivoima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Potur je 2010. godine proglašen za najboljeg sportistu BiH na svim nivoima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Za jednog od najuspješnijih sportista u historiji Bosne i Hercegovine Nermina Potura 2010. godina budi posebne emocije. Tri bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu i jedna bronzana medalja na Evropskom prvenstvu donijele su mu epitet najboljeg sportiste u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, a kada se osvrne na svoju karijeru, ali i trenutno zanimanje, kaže da je pronašao smisao u svemu.

"Put do uspjeha počinje u glavi i postavljanju jasnih ciljeva. U svakom trenutku vaša vjera u ispravnost onog što radite mora biti jaka, a uz malo žrtve, volje i borbe ne postoje prepreke koje vas mogu usporiti. Kada se okrenem iza sebe, mogu samo biti ponosan na sve ono što sam uradio, na uspjehe koje sam donio svom klubu, gradu i državi, a kada bih imao priliku, siguran sam da bih sve uradio isto", rekao je Potur na početku razgovora za Klix.ba.

Karate pomaže u izgradnji ličnosti

Tokom 18-godišnje karijere Potur je osvojio četiri bronzane medalje na Svjetskim prvenstvima, dvije zlatne, jednu srebrenu i četiri bronzane na Evropskom prvenstvu, a osvojio je i šest balkanskih i tri mediteranske medalje. Uz sve to, uspješno je završavao obaveze na Medicinskom fakultetu.

"Sportsku karijeru sam završio 2016. godine, a mogu reći da sam veoma zadovoljan onim što sam napravio. Uz naporne treninge koji su osnova za bilo kakav dobar rezultat, takmičenja, kao i brojna putovanja, bilo je iznimno teško uskladiti obaveze na fakultetu. Moje profesionalno opredjeljenje je medicina, što i jeste moje trenutno zanimanje", rekao je Potur, ali nije zaboravio dodati da je sport, prije svega karate, njegova "prva ljubav":

"Karate kao sport, osim fizičke pripremljenosti, razvija i mentalnu stranu čovjeka. Karate jača čovjeka kao pojedinca, uči ga puno, daje mu potrebno samopouzdanje, borbeni duh i sve ostalo što ide uz jedan sport", kazao je Potur.

Pored posla u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu Potur ima svoj vlastiti karate klub, a pored toga ima vremena i za individualne treninge. Kako kaže, nakon toliko godina u sportu i obrazovanju nije bilo teško pronaći dobitnu organizacijsku kombinaciju.

"Krajem 2015. godine osnovao sam Karate klub Respect s mjestom treniranja u Osnovnoj školi Hrasno. Klub trenutno ima 30 dječaka i djevojčica, a moram istaći da sam pozitivno iznenađen brojem novih članova u ovoj školskoj godini. Naše takmičare već uvodimo u takmičarski sistem, bavimo se organizacijom turnira, kao i odlascima u druge gradove, a uz jedan naporan i kontinuiran rad vjerujemo da možemo imati dobre i uspješne rezultate", istakao je Potur pa nastavio:

"U karateu sam 18 godina, a nakon toliko godina, nije bilo teško pronaći dobitnu kombinaciju i pravi plan organizacije. Moja je preporuka za sve bivše sportiste da nikada ne postanu totalno pasivni. Zdravlje i sport su usko povezani, jedno bez drugog ne može, a ako želimo sebi dobro, ali i drugima oko nas kojima smo primjer, onda moramo biti umjereno aktivni", kazao je najbolji sportista BiH na svim nivoima iz 2010. godine.

,

Država treba ulagati u karate

Karate će premijeru na olimpijskim igrama imati 2020. godine u Tokiju, a prema Poturovim riječima, ovaj sport se znatno promijenio u posljednje vrijeme. Ipak, smatra da se uz ulaganje države BiH može ravnopravno takmičiti u ovom sportu te da je to možda prilika za osvajanje prve olimpijske medalje za BiH.

"Karate je postao pridruženi član olimpijske porodice, a samom tom promjenom postignuta je velika afirmacija u ovom sportu. Treba kazati da se karate dosta promijenio u odnosu na neke prošle godine, puno je novih pravila, ali i turnira, a od 2020. godine premijerno će biti i na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje svakako očekujem barem jednog kvalitetnog predstavnika iz Bosne i Hercegovine. Sigurno je da će biti teško, norme su teže nego ikada, ali uz ulaganje države u sport koji je donio toliko uspjeha, vjerujem da možemo ostvariti dobar rezultat", kazao je Potur.

Za kraj, Potur je istakao da nije razmišljao o povratku u karate, iako ga mnogobrojni prijatelji često to pitaju. Vrhunac je bila 2010. godina, a kada se danas osvrne na sve, život koji je posvetio sportu i medicini stvarno ima smisla.

"Puno mojih prijatelja i poznanika iz naše države, ali i svijeta, svakodnevno me pitaju za moje vraćanje u karate sport. Ja sam 2016. godine odlučio završiti karijeru i danas čvrsto stojim iza svoje odluke. Zadovoljan sam poslom koji imam, karate klubom koji vodim i čitav život koji sam posvetio sportu i medicini trenutno ima smisla", završio je Potur.