Pripreme za mečeve
112

Nekada rivali, danas prijatelji: Iron Puki i Dilan Prašović zajedno treniraju u Sarajevu

N. K.
Iron Puki i Dilan Prašović
Iron Puki i Dilan Prašović
Najbolji bh. bokser Edin Puhalo (Iron Puki) prvi poraz u profesionalnoj karijeri doživio je krajem 2020. godine od Crnogorca Dilana Prašovića, a od tada su ljuti rivali iz ringa postali prijatelji i saradnici.
Prašović se posljednjih dana za nastavak karijere i priprema u Sarajevu, a domaćin mu je upravo Puki.

"Od ljetos smo Puki i ja na vezi. Treniramo već nekoliko dana zajedno. Puki mi je osigurao ovdje smještaj i sve potrebno. Sviđa mi se Sarajevo i dolazit ću češće ovdje. Želio bih se ovim putem zahvaliti Pukiju na gostoprimstvu i nadam se da ćemo sarađivati i u budućnosti", rekao nam je Prašović koji se 2021. godine borio za svjetsku WBO titulu u kruzer kategoriji.

Nakon pobjede nad Pukijem, Prašović je savladao Tomislava Rudana, a onda se na Tottenham Hotspur stadionu borio i izgubio od Lawrencea Okolieja u okršaju za WBO svjetsku titulu. Uslijedili su i porazi od vrhunskih boksera Isaaca Chamberlaina i Alekseja Papina. U međuvremenu je Prašović odlučio preći u tešku kategoriju, a u posljednja dva meča je pobijedio Pavela Souru i Andreasa Masolda.

"Već 15. aprila ću boksovati na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Nakon toga očekujem u maju meč koji će biti uvertira za dvoboj Usika i Furyja. Dovoljno sam sazrio kao borac, imam dosta iskustva i mislim da imam velike šanse prvo da uzmem medalju na Evropskom prvenstvu. Inače, čitav život skidam kilograme i uvijek sam se s tim borio. Odlučio sam da pređem u supertešku kategoriju. Osjećam se tamo bolje, jače, lijepo mi leži pa ću sada da 'cijepam' u superteškoj", poručio je Prašović.

Puki ističe da je pozvao Crnogorca da zajedno treniraju uprkos velikom rivalstvu iz 2020. godine.

"Mi smo sportisti, možemo jedan drugom puno pomoći te se ovako pripremamo i da budemo jedan drugom od koristi. Puno znači kada imaš dobre pripreme s borcem koji je klasa kao i ti. Drago mi je da smo počeli saradnju, ići ću i ja kod njega. Što se mene tiče, plan mi je da odradim jedna običan, povratnički meč u najvjerovatnije osam rundi krajem marta ili početkom aprila. Ne znam još lokaciju. A nakon toga tokom ljeta očekujem veliki meč za titulu", rekao nam je Puki koji je trenutno 11. izazivač za svjetskog prvaka na WBA listi.