|

Nekada najjači čovjek svijeta: Erko Jun je mlad, lud i pun snage, ali mora raditi na kondiciji

Nekada najjači čovjek svijeta: Erko Jun je mlad, lud i pun snage, ali mora raditi na kondiciji
391
N. Kustura
10.11.2019. u 22:51
38
komentara
391

dijeljenja
Nekada najjači čovjek svijeta: Erko Jun je mlad, lud i pun snage, ali mora raditi na kondiciji Mariusz Pudzianowski (Foto: N.K./Klix.ba)
Na razočarenje brojnih bh. ljubitelja MMA borbi, naš borac Ermin Junuzović, alijas Erko Jun, doživio je sinoć poraz na KSW 51 priredbi od legendarnog Poljaka Mariusza Pudzianowskog.
Erko je danas proveo dan u oporavku od teške borbe, dao je i nekoliko izjava o borbi za naš portal, a vidno raspoložen sve vrijeme bio je višestruki svjetski "strongman".Iako su ga opsjedali brojni poljski novinari koji su doputovali u Zagreb, Mariusz je odvojio nekoliko minuta te za portal Klix.ba ekskluzivno govorio o pobjedi protiv Erka Juna i nastavku svoje karijere.

"Erko je veoma mlad. Podsjeća me na mene od prije 10 godina kada sam ušao u MMA. Bio sam veoma velik i jak, ali nisam imao kondicije. Samo zatvorim oči i jurišam naprijed. Erko je snažan, ali mora shvatiti da nije sve u snazi. Mora misliti i na izdržljivost. Erko mora raditi polako, korak po korak. Mislim da će za dvije do tri godine biti vrhunski borac. Sad je mlad i lud, pun je snage i juriša. Tako je bilo i sa
mnom prije deset godina. Sve u svemu bila je to dobra borba", rekao nam je Pudzianowski.

Nije mu smetalo što je većina zagrebačke publike bila na Erkinoj strani.

"Erko je s ovih prostora i logično je da je imao veliku podršku domaće publike. Da smo se borili u Poljskoj, publika bi bila na nogama zbog mene. Ponašanje publike je očekivano i prirodno", ističe poljski MMA borac.

Na žalost svojih fanova, ne planira se još dugo baviti profesionalnim sportom.

Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL


"Nisam više mlad. Ispred mene su ostale još dvije ili tri borbe. Nakon toga ću završiti s profesionalnim sportom u kojem sam već 22 godine. Dvanaest godina sam se takmičio u Strongmanu. Godišnje sam znao imati i 14 takmičenja. U svojoj karijeri sam imao oko 150 takmičenja za najjačeg čovjeka na svijetu. U zadnjih 10 godina karijere imao sam 21 MMA borbu. Mnogo je to takmičenja, umoran sam od profesionalnog sporta. I dalje treniram svaki dan, ali ne radim profesionalne treninge, već to radim zbog sebe. Poslije profesionalne karijere ću uživati posmatrajući MMA borbe i podučavat ću nove naraštaje boraca", kaže Mariusz.

Smatra kako do revanša s Erkom teško može doći.

"Mislim da je to teško izvodivo, jer su mi ostale još samo dvije, tri borbe. Međutim, nikad se ne zna. Mislim da bi to bilo prerano za Erka. Nemoguće je trenirati četiri sata dnevno svaki dan bez pauze i steći ozbiljnu kondiciju. To govorim iz iskustva jer sam bio na njegovom mjestu prije 10 godina. Erko je iz bodybuildinga došao u MMA, a ja sam iz Strongmana, to je isti sport. Kondicija je bitna, jer u suprotnom budeš dominantan u prvoj rundi, a u drugoj nakon dvije minute izgubiš. Da bi stekao kondiciju i napredovao uz ozbiljne treninge moraju se praviti redovne pauze. To se postiže u vremenu od pet do šest godina, a ne za godinu dana, nemoguće je. Potrebno je predano trenirati šest godina na ovaj način da bi borac mogao izdržati tri teške runde u kavezu", pojasnio nam je nekad najjači čovjek na svijetu za kraj razgovora.

Inače, Pudzianowski je pet puta bio svjetski prvak u takmičenju snagatora (eng. World's Strongest Man), a dva puta je osvojio drugo mjesto. Smatra se najboljim takmičarem u historiji takmičenja snagatora. U decembru 2009. debitovao je u mješovitim borilačkim vještinama (MMA).
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...