16. izdanje
98

Memorijalni turnir "Braća Bašović" 30. septembra u Domu mladih

Piše: K. H.
Sve je spremno za 16. izdanje Memorijalnog turnira "Braća Bašović" koji će se održati u sarajevskom Domu mladih u nedjelju, 30. septembra.

Ovaj turnir u borilačkim sportovima održava se u spomen na legendarne bh. sportiste, Behudina i Bidu Bašovića, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

U narednu nedjelju ljubitelji sporta moći će uživati u borbama naših kickboksera. U borbi večeri snage će odmjeriti Mesud Selimović i Dario Kadić, a prije toga u glavnom dijelu programa mečeve će imati Nerdin Fejzović protiv Edina Sinanovića, te Haris Brko Biber protiv Rasima Alunovića.

"Drago nam je što već godinama na pravi način čuvamo uspomenu na Behudina i Bidu Bašovića. I ove godine smo uz pomoć prijatelja i sponzora, među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Ilidža i Općina Centar, uspjeli ponovo organizirati turnir. Pored tri vrhunske borbe u glavnom programu, posjetioci u Domu mladih moći će uživati u nekoliko predborbi. Ovaj put odlučili smo da ulaz na Memorijalni turnir 'Braća Bašović' bude besplatan, i ovom prilikom pozivamo sve Sarajlije da u nedjelju dođu u Dom mladih – kaže predsjednik Organizacionog odbora Džemko Bašović", koji dodaje da će konferencija za medije biti održana u četvrtak, 27. septembra, u 12 sati u Domu mladih.

Podsjetimo, Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije.

Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu i savateu.