Ko će spasiti UFC 249?
9

Ko će se boriti protiv Fergusona? Samo dva borca mogu ući u oktagon umjesto Habiba

E. B.
Tony Ferguson
Tony Ferguson
Sada kada je i definitivno postalo jasno da od borbe između Habiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona neće biti ništa, postavlja se pitanje ko će se naći u oktagonu u glavnoj borbi na UFC 249.

I dok je borba između Jessice Andrade i Rose Namajunas atraktivna sama po sebi, Dana White će morati pronaći dostojnog protivnika Fergusonu kako dugo iščekivani event ne bi bio proglašen promašajem.

Samo dva su borca trenutno spremna izaći na crtu Fergusonu - Justin Gaethje i Jorge Masvidal.

Tridesetšestogodišnji Ferguson (25-3) je dugo čekao priliku da napadne šampionski pojas, onaj pravi (bio je privremeni prvak 2017. godine).

No, izvori bliski UFC-u tvrde kako nevezano za ishod eventualne borbe na UFC 249, Ferguson će zadržati pravo da izazove Habiba kada se steknu uslovi za to nakon što prođe opasnost od koronavirusa.

Njegovi potencijalni protivnici za event koji će se održati 18. aprila na još uvijek neimenovanoj lokaciji su izuzetno respektabilni, odnosno radi seo borcima koji su sami vrh lake kategorije.

Gaethje (21-2) je borac koji je relativno nov u UFC-u. Sa 31 godinom iza sebe ima samo pet mečeva u najjačoj svjetskoj MMA promociji u kojima je zabilježio tri pobjede i dva poraza. Ipak, posljednjom pobjedom nad legendarnim Donaldom Cerroneom zaslužio je da dobije priliku da se bori sa samom kremom lake kategorije.

S druge strane borba između kontroverznih Fergusona i Masvidala (35-13) bi bila mnogo zanimljviija kada su u pitanju stvari van oktagona.

Oba borca su poznata po tome što su pravi šoumeni, ali i borci koji mogu jednim udarcem završiti borbu. No, mogu je i izgubiti na nevjerovatno bizarne načine kada se previše opuste. Masvidal je posljednja tri meča završio nokautom, a posljednju pobjedu ostvario je nad Nateom Diazom.

Masvidal se i sam "pozvao" na UFC 249 nakon što je Habib poručio kako ne može napustiti Rusiju.

"Slobodan sam 18. aprila", kratko je poručio Masvidal na Twitteru.

Borba između Fergusona i Masvidala bi bila zanimljiva i zbog toga što mnogi eksperti smatraju kako samo njih dvojica imaju realne šanse oduzeti tituu Nurmagomedovu.

Vremena je sve manje, a Dana White ima veliku dilemu. Uskoro ćemo saznati ko će se naći u oktagonu nasuprot Fergusona.