Zastrašujuće svjedočenje
45

Kličko se boji šutnje Evrope: Pred vašim očima se odvija genocid

H. H.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Legendarni Ukrajinac Vladimir Kličko, bivši svjetski bokserski prvak, osudio je zločine koje je počinila ruska vojska i poručio je da se pred očima Evrope i svijeta dešava genocid.

Objasnio je da Rusi ne biraju mete i poručio da njihova agresija ne smije proći nekažnjeno.

"Buča, Gostomel, Irpin, ovo su satelitski gradovi Kijeva. Našli smo se u potpunom užasu s tijelima ubijenih civila razbacanih po ulicama. Ubijene žene, djeca... Vidjeli smo automobile izrešetane mecima. Pripadali su ljudima koji su pokušavali pobjeći iz grada ili dobrovoljcima koji su dovozili pomoć u te gradove. Svjedočimo genocidu nad ukrajinskim narodom. Nema drugih riječi. Još nije sve otkriveno. Mislim da ima i drugih zločina koje ćemo dokumentirati. Sudbina rezervirana za gradove Harkov, Černihiv, Mariupolj, Herson je nešto neprihvatljivo, odvratno. Mariupol je grad koji će ruski okupatori izbrisati s lica zemlje. Vrlo je teško opisati ovaj užas. Ono što sam vidio u predgrađu Kijeva je neopisivo. Međunarodni mediji su srećom prisutni na licu mjesta i mogu svjedočiti. To je grozan zločin. Ne možemo dopustiti da ovo prođe nekažnjeno", kazao je Kličko koji se ipak pribojava šutnje Evrope.

"Ako ste samo u položaju posmatrača dok se pred vašim očima odvija genocid, imate svoj dio odgovornosti. Ne šutite, pomozite nam svojim djelovanjem da obnovimo mir u Ukrajini. Ruski projektili i meci ubijaju ukrajinske civile. Ovaj ruski rat nije samo protiv Ukrajine, on je napad na međunarodni poredak. Rusi ubijaju sve, djecu, starce, strance, sve u Ukrajini. Opasnost je posvuda. Putin čini ratne zločine i genocid", zaključio je Kličko u izjavi za BMFTV.

Podsjetimo, bivši prvak je držao ujedinjene titule u periodu od 2006. do 2015. godine, a potom je izgubio meč od Britanca Tysona Furyja.