Težak prekršaj
264

Karate klub "Champion" suspendovao dva takmičara zbog konzumiranja nargile

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Udruženja Karate kluba "Champion" suspedovao je takmičare Eldina Hajdarpašića i Nermina Ramčilovića zbog konzumiranja nargile.

"Evidentno je da je proteklih nekoliko mjeseci na području cijele države zavladala popularizacija konzumiranja 'nargile' ili 'šiše', što se u praksi pokazalo kao izuzetno negativna pojava u društvu, ali i među sportistima. Na prijedlog Head-Coacha kluba Denisa Muhovića usvojena je odluka da će klub sankcionisati svakog takmičara kluba koji bude konzumirao navedene supstance (ili druge slične supstance poput cigareta, narkotika i slično), a za koje je dokazano da djeluju negativno po psihofizičko stanje takmičara, a što se potvrdilo i u praksi.

Predsjedništvo kluba usvojilo je jednoglasno prijedlog Trenerske komisije te u svojem pravilniku dodalo stavku: 'Svakom takmičaru koji bude koristio nargilu ili šišu, cigarete, narkotike i druge toksične supstance, a bude primijećen, uhvaćen i materijalno potkrijepljen dokazima o istom, najprije će biti izrečena odgojno-disciplinska mjera ukor koja će za sobom nositi sankcije koje trenerska komisija bude odredila. Svaki naredni prekršaj iz ovog člana pravilnika sankcionisat će se suspenzijom na minimalno 6 mjeseci do 2 godine, a što uključuje potpunu obustavu takmičarskih aktivnosti, kao reprezenta kluba, zabranu učešća na takmičenjima, seminarima i drugim srodnim aktivnostima'.

Naime, Karate klub 'Champion' osnovan je 2002. godine, sa ciljem i željom da se u godinama koje dolaze izgradi Kkzaciji mlađih naraštaja i doprinese u odgoju, što je temelj stvaranja i vrhunskog sportiste. Vođeni navedenom vodiljom treneri su uspjeli odgojiti desetine generacija od osnivanja, a među njima stvoriti i vrhunske sportiste.

Meris Muhović, Haris Sujković, Haris Škrijelj, Zulfo Kukuljac i još mnogi drugi samo su neki od takmičara, koji su danas cijenjeni članovi društva sa završenim fakultetima, te višegodišnji prvaci Bosne i Hercegovine i reprezentativci karate reprezentacije BiH. Naši takmičari su najuspješniji sportisti u Bosni i Hercegovini, kao što je to bio naš Meris Muhović u 2016. godini, te osvajači preko 25 pojedinačnih evropskih i svjetskih medalja. Klub broji preko 600 članova u 13 škola karatea 'Champion', 3 dječije takmičarske grupe (B selekcija) i A timom. Trenutno je angažovano 13 trenera, 13 asistenata i 20 demonstratora, te vjerujemo da navedene brojke sigurno govore o našem radu.

Zbog svega iznesenog možemo sa sigurnošću reći da smo trenutno i među najdominantnijim sportskim kolektivima u Bosni i Hercegovini, te zbog svega toga moramo se obzirno i ozbiljno baviti našim zadacima. Odgoj. Roditelji svoje najveće blago povjeravaju sportskim radnicima, u želji da najprije svi djelujemo odgojno, da djelujemo na psiho-fizički status njihovog djeteta i pomognemo u razvoju i rastu, te na kraju i pomognemo u ostvarenju sportskih rezultata. Zbog prethodno navedenog, apelujemo na zakonodavnu i izvršnu vlast, da prodaju i konzumaciju supstanci 'nargile' ili 'šiše' uvedu u zakonske okvire, te ograniče njihovu dostupnost. Ovi proizvodi, još uvijek nisu podložni provjerama, analizama i još uvijek 'pokrivaju' tržište bez posebnih kontrola. Svi zajedno svjedočimo da je navedena supstanca dostupna u skoro svakom caffeu i drugim ugostiteljskim objektima, a koji istu poslužuju bez ikakvih ograničenja.

Da li proizvod koji nema jasno definisanu deklaraciju, nemamo uvid u hemijski sastav istih i preporučeni način posluživanja, treba biti svakodnevno dostupan svim naraštajima? Zbog čega se ovim supstancama nije ograničila upotreba, a država za prodaju istih počela naplaćivati neke posebne naknade u vidu akciza i slično. Želimo da se odgajaju normalne, zdrave i funkcionalne generacije, da mijenjamo i stvaramo kvalitetne naraštaje, te kao kolektiv sigurno ćemo prema našim članovima nastojati djelovati i zabraniti konzumaciju istog", stoji u saopćenju KK "Champion".