Bh. kickbokser
992

Igor Emkić: Najveći motiv mi je kad se borim za BiH, SP je moglo biti posjećenije

D. B.
Igor Emkić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Igor Emkić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Jedan od najboljih bh. kickboksera Igor Emkić nedavno je nastupio na Svjetskom WAKO prvenstvu u kickboksu održanom u Zetri u Sarajevu. S njim smo razgovarali o ovom velikom takmičenju, kao i o njegovim sportskim planovima za budućnost.

Iako se radi o velikom i dobro organizovanom sportskom događaju, Svjetsko prvenstvo je uglavnom prošlo "ispod radara" medija i publike.

"Sarajevo je olimpijski grad i ima svu potrebnu infrastrukturu za ovako veliko takmičenje. Prvi put smo imali veliko seniorsko takmičenje u kickboksu, učestvovalo je više od 800 takmičara. Publike je moglo biti više, mislim da ljudi nisu bili upoznati. Uslovi su bili vrhunski, a kada je riječ o smještaju, bili smo odvojeni od ostalih reprezentacija kako bismo imali mir", izjavio je Emkić.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Na SP-u je greškom sudije ostao bez zlatne medalje, ali postoji šansa da će zahvaljujući žalbi odluka biti promijenjena te da će Tuzlak dobiti titulu svjetskog prvaka.

"Ne mogu reći da sam bio na 100 posto kondicije. Četiri mjeseca prije SP-a me je selektor pozvao na pripreme sastavljene od nekoliko etapa, ali nisam bio stalno prisutan zbog vojnih obaveza. Ipak, koristio sam svaki slobodan trenutak za treninge. Patriota sam, priključio sam se zbog reprezentacije i žao mi je što nemamo prvaka svijeta. Bio sam blizu zlatne medalje i izgubio sam borbu zbog sudijske greške. Sve sam odradio kako treba i dominirao, a u finalu sam imao prednost, ali sam krajem runde dobio udarac u genitalije. Sudija to nije vidio niti provjerio s ostalim sudijama, žalio sam se, ali je ipak brojao kao da sam u knockdownu. Na osnovu tog brojanja je Španac prešao u vodstvo, a onda sam u posljednjih 10 sekundi pokušao to nadoknaditi. Međutim, sudije nisu bodovale mojih šest udaraca i na kraju je Španac osvojio zlato u sred Sarajeva. Mogao sam pojesti i njega i srebro. Međutm, sve je snimljeno pa smo predali žalbu uz video i sudije su priznale svoju grešku. Sada čekamo arbitražu i nadamo se da će nam biti dodjeljeno prvo mjesto. Mi smo pružili vrhunske mečeve i upisali pobjede za BiH, to je najvažnije", rekao je naš borac.

Njegova vojna karijera je obaveza zbog koje ima manje vremena za sport koji voli, ali ne namjerava odustati. Moguće je da će u februaru ponovo u ring.

"Nije mi dozvoljeno govoriti o tome, ali mogu reći da sam unaprijeđen iz čina potporučnika u poručnika i nastavljam profesionalno obavljati svoju službu. Često sam na terenu, ali manje spavam kako bih trenirao i spremao se za takmičenje. Motivisan sam, dok god mi tijelo dozvoli, radit ću kao i dosad. Ulazim u tridesete godine i imam širu viziju. bitna mi je država i služba. Na SP-u sam bio motivisan jer sam se borio za BiH, za svoju državu. Imao sam osjećaj da radim nešto za druge, želio sam da se imamo čime pohvaliti, da učinim građane ponosnim. Imam ponude da se borim u februaru ili martu i da napadam profesionalne titule. Volio bih, ali ne znam da li ću moći. Ne želim ući nespreman u meč kao posljednji put. Bio sam razvučen na šest strana i bez koncentracije. Želim odraditi meč na pravi način, vjerujem da će sljedeći biti u Tuzli", kazao je naš sagovornik.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ljubitelji kickboksa se nadaju da će Igor češće ulaziti u ring i demonstirati svoj atraktivni stil borbe po kojem je poznat.

"Volim agresivan stil borbe bez kalkulacija. Tehnički i taktički sam uvijek bio bolji od protivnika, u više od 160 mečeva niko me nije nadboksao iako sam gubio zbog nekih pehova. Fanatično volim ovaj sport, ali mi fali vremena. Profesionalni sport je biznis, a ja nisam među onima koji se bore zbog novca", završio je Emkić.