Bh. bokser za Klix.ba
784

Džemal Bošnjak gazi put šampiona: Treniram dvaput dnevno iako radim šest dana sedmično

Piše: D. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Džemal Bošnjak je bokser rođen u Crnoj Gori koji nastupa za reprezentaciju BiH i koji je u svojoj karijeri ostvario zapažene rezultate. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojim počecima, uspjesima, stanju boksa u BiH i planovima za budućnost.

"Rođen sam u Crnoj Gori, živim u Sarajevu i boksam za reprezentaciju BiH već dugi niz godina. Državni sam prvak u poluteškoj kategoriji do 81 kg već 10 godina. Što se tiče uspjeha u Olimpijskom boksu, mogu da istaknem to što sam osim državnog prvaka i osvajač više međunarodnih turnira. Osvojio sam bronzanu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. godine. Učestvovao sam na četiri svjetska prvenstva od kojih sam na jednom osvojio deseto, a na drugom jedanaesto mjesto. Plasirao sam se na peto mjesto na prvim Evropskim igrama", izjavio je Bošnjak na početku razgovora.

Dok je odrastao, okušao se u nekoliko sportova, ali je ljubav prema boksu prevladala.

"Boksom sam se počeo baviti sa 17 godina, prvi meč sam imao s 20 godina. Oprobao sam se u više sportova, ali sam se zadržao na boksu zbog adrenalina i izazova koje imamo na svakom meču", kazao je naš bokser.

Osim što je aktivan bokser, on je u stalnom radnom odnosu pa je balans veoma teško naći.

"Iskreno, pored posla i obaveza je zaista teško pripremati se za meč. U našoj državi je zaista teško, niko od nas nema uslove da se priprema kao bokseri u drugim državama. Pored boksa, zaposlen sam i radim šest dana u sedmici. Za sport nema razumijevanja, tako da nemam neku posebnu podršku. sve ove godine žongliram pokušavajući pronaći balans između posla i boksa. Trudim se da obavljam barem dva treninga u toku dana", rekao je Bošnjak.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Bez obzira na protivnika, on u mečeve ulazi mirno i fokusirano, bez ikakvog straha. Posebnih priprema i rituala nema.

"Moje mišljenje je da u boksu ne smije biti mjesta za strah. Također, svaki sport nosi svoje posljedice i povrede i moramo biti svjesni toga. U ring ulazim hladne glave, bez emocija. Misli su mi fokusirane samo na to da dam sve od sebe i da se pokažem u najboljem svjetlu. Nemam nikakve pripreme pred meč, obavljam standardnu proceduru prije meča, ali nemam nikakav ritual za sreću", otkrio je naš sagovornik.

Džemal je prema bodovima najbolje rangirani bokser iz BiH te je zasad 81. u svijetu.

"Mogu pričati samo o svojim titulama i uspjesima, zaista nisam istraživao o drugim bokserima. Inače sam tip osobe koja je fokusirana samo na svoj rad, ne pričam, ja sve pokazujem djelima. Ono što je bitno naglasiti za ranking jeste promjena bodovanja, prije se moglo od svakog meča dobiti bod nezavisno od drugih faktora, dok se prema novom pravilu uzima u obzir da li je domaći teren, da li je bokser favorit, kakvi su dosadašnji protivnici, rezultati, da li je to neki početnik ili osoba s karijerom. Kada sve to saberu, dobija se određeni broj bodova. Ja sam svoja tri posljednja meča boksao s favoritima i zaista odličnim bokserima na njihovim terenima. Samim tim je došlo do velikih promjena na rang-listi i tako sam ja ostvario dobar plasman sa samo tri meča, dospio sam na 81. mjesto u svijetu, a još uvijek čekam bodovanje posljednjeg meča", objasnio je Bošnjak.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Nedavno je osvojio i titulu internacionalnog prvaka Njemačke.

"BDB organizacija je nedavno proslavila 70 godina postojanja, veoma je priznata u svijetu profesionalnog boksa. Osvajanjem ove titule postao sam internacionalni prvak Njemačke, a to mi je velika odskočna daska za naredne mečeve", dodao je ovaj sportista.

Iako ima 30 godina, tek nedavno je iz olimpijskog prešao u profesionalni boks.

"Prema starim pravilima nismo mogli da se bavimo olimpijskim boksom i profesionalnim istovremeno. Također, od samog početka karijere sam imao za cilj odlazak na Olimpijadu te me ta želja sve ove godine kočila da napravim korak u profesionalnom boksu, a od posljednje Olimpijade važe nova pravila, tako da se uporedo možemo baviti i jednim i drugim", rekao je Bošnjak.

Ispred njega su veliki izazovi i planovi, posebno u profesionalnom boksu.

"Planiram ići na Evropske igre i Svjetsko prvenstvo što se tiče olimpijskog boksa, a kada je riječ o profesionalnom boksu, naravno da su mi ambicije veće. Trenutno čekam bodovanje posljednjeg meča da bi menadžer mogao pregovarati za nove borbe. Mislim da će naredna borba biti u skorije vrijeme, najdalje mjesec do mjesec i po", otkrio je Džemal.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Izuzetno je ponosan na svoje rezultate, ali i dalje sanja nastup na Olimpijskim igrama.

"Veoma sam ponosan na dosadašnje rezultate i drago mi je što sam mogao sebe i svoju državu predstaviti u najboljem svjetlu. Sama činjenica da sam boksao za WSB i APB ligu gdje su boksali najbolji bokseri je dovoljan dokaz uspjeha u olimpijskom boksu. Na posljednjem kvalifikacionom turniru za Olimpijadu sam pokraden za olimpijsku normu, tako da mi je jedini neostvareni san upravo Olimpijada", naveo je Bošnjak.

Tokom razgovora je komentarisao neke od najboljih svjetskih boskera.

"Što se tiče Wildera i Furyja, tehnički je bio bolji Fury, dok je Walder fizički bio jači, što je i presudilo kakav će biti kraj meča. Joshua je zaslužio titulu svjetskog prvaka. Ukoliko dođe do meča Wildera i Joshue, mislim da su šanse podjednake, mala greška bilo kojeg od njih može presuditi za pobjedu drugog", smatra naš bokser.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Boks u BiH nije na respektabilnom nivou.

"Mislim da je loša budućnost bh. boksa. Nažalost, u olimpijskom boksu je sve manje boksera koji su spremni za svjetsku scenu. Moje mišljenje je da bez olimpijskog bokserskog iskustva ne možeš očekivati neke rezultate u profesionalnom boksu. Također, ne možeš biti evropski ili svjetski prvak, a da nisi uspio biti prvak svoje države zato što su svi trenutni svjetski prvaci u profesionalnom boksu bili olimpijski prvaci", jasan je bio Džemal.

Osim što je napravio uspjehe u sportu, on je i ostvaren porodični čovjek.

"U braku sam pet godina i imam dvogodišnjeg sina. Svoje slobodno vrijeme provodim s njima, dijete brzo raste i ne želim propustiti nijedan moment. Vrijeme koje provedem s njima je nešto što me zaista ispunjava i čini sretnim", završio je Bošnjak.