Viceprvakinja Evrope
357

Džejla Makaš osvojila srebrenu medalju na Evropskom taekwondo prvenstvu u Istanbulu

Klix.ba
Džejla Makaš, bh. takmičarka u kadetskoj konkurenciji, postala je viceprvakinja Evrope u taekwondou na prvenstvu koje se od 5. do 9. februara održalo u Istanbulu.

Selekcija Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo uzela je učešće na petom Evropskom prvenstvu za klubove koje se održalo u Istanbulu, od 5. do 9. februara.

U okviru nastupa takmičara Novog Grada, najznačajniji rezultat ostvarila je takmičarka do 41 kg u kadetskoj konkurenciji, Džejla Makaš, osvojivši srebrenu medalju. Džejla je, nakon što je savladala protivnice u kvalifikacijama, u polufinalnoj borbi je trijumfovala nad predstavnicom Turske, da bi u finalu bila poražena od predstavnice Kazahstana.

Još dva takmičara Novog Grada su bili nadomak medalje. Kerim Omerbegović u konkurenciji juniora do 51 kg i Sadmir Habibović u konkurenciji juniora do 55 kg su nakon dvije pobjede u svojim kategorijama poraženi u trećim kolima u borbi za medalje.

Ostali takmičari, njih dvanaest, Samir Selimović, Arman Dubravac, Asja Šahić i Edna Abaspahić u seniorskoj konkurenciji, Nedžad Husić, Adna Borić, Ali Rašidagić, Amar Hadžagić, Eldar Abdulović, Ajna Makaš, Ilda Kovačevič i Katarina Kraišnik u juniorskoj konkurenciji, su nažalost poraženi u prvim kolima borbi.

Takmičare je vodio trener kluba Haris Husić.

Evropsko prvenstvo za klubove je rankirani turnir G1 klase, na kojem se sakupljaju bodovi za svjetsku ranking listu, a koja je jedino mjerilo kada se radi o kvalifikacionom nastupu na Olimpijskim igrama. Ove godine takmičenje je okupilo oko 1200 takmičara iz 52 države sa preko 300 timova.