Mladi bh. kickbokser
78

Duraković nastupa na NFC-u u Tuzli: Pakleno sam trenirao mjesecima i spreman sam

K. H.
Dvadesettrogodišnji bh. kickbokser Adi Duraković uveliko se sprema za NFC-ov event koji će se u septembru održati u Tuzli, a u razgovoru za portal Klix.ba otkrio je šta očekuje od te manifestacije, kao i narednog perioda koji je izuzetno važan za njegovu karijeru.

Za Durakovića će to biti prvi nastup na NFC-ovom eventu, a kako kaže, osjeća se ponosno i velika mu je čast što će biti dio spektakla u Tuzli.

"NFC je, slobodno mogu reći, najbolja organizacija u BiH i čast mi je što sam pozvan da budem dio te priče i manifestacije. Prvi put ću biti na NFC-ovom eventu 26.10.2019. godine, gdje će osim mene nastupiti 16 vrhunskih MMA boraca, kao i kickboksera. Specijalni gosti će biti Semmy Schilt, Ernesto Hoost i jedno veliko ime iz svijeta glume. Publika će moći uživati i u nekim uvodnim borbama i naravno zvučnom i svjetlosnom spektaklu na svjetskom nivou", kaže nam na početku razgovora mladi Duraković.

Paklena tri mjeseca treninga

Što se tiče same borbe na tom takmičenju, Duraković je rekao da ga sigurno očekuje težak izazov, ali da je prošao najteži dio priprema i da se već sada osjeća spremno za nastup pred tuzlanskom publikom.

"Za sada mogu samo da kažem da imam ozbiljnog protivnika i jedan od najtežih ispita u karijeri. Spreman sam za izazov i učinit ću sve da ostvarim još jednu pobjedu. Prošao sam pakleni kamp koji je trajao tri mjeseca, svaki sparing sam radio do posljednjeg atoma snage i zato sam siguran u sebe i vjerujem da ću ostvariti pobjedu", rekao je Duraković.

Trenutno je, kako kaže, u završnoj fazi priprema, a najbitnije je da tokom fizički zahtjevnih treninga nije doživio nijednu povredu.

"Što se tiče samih priprema, najveći dio posla za ovaj meč je odrađen i sad smo u toj nekoj završnoj fazi. Kao što sam već rekao, iza mene su paklena tri mjeseca rada. Mogu reći da sam u odličnoj formi i što je veoma bitno, tokom priprema nisam imao nijednu povredu", kaže ovaj mladi borac.

Kada je riječ o njegovoj budućnosti, najbitnije je da se pred tuzlanskom publikom predstavi u najboljem izdanju, a nakon toga bi trebao potpisati ugovor s NFC-om, nakon čega se možda može nadati borbi za titulu prvaka Evrope, što bi bio vrhunac njegove dosadašnje karijere.

"Za sada očekujem potpis ugovora s NFC-om, ali sve u svoje vrijeme. Pored toga postoji opcija da se u toku godine borim za titulu prvaka Evrope, ali još je rano da govorim o tome. Ukoliko dođe do toga, bit ću spreman i iskoristit ću tu priliku na najbolji mogući način", podvukao je Duraković.

Zapostavljenost borilačkih sportova

Što se tiče svjetskog kickboksa, Duraković je rekao da u posljednje vrijeme manje prati ta dešavanja, a kada je riječ o njegovom uzoru, izdvojio je samo Mirka Filipovića.

"U posljednje vrijeme ne pratim toliko kao prije, ali pogledam ako je neki dobar meč. Što se tiče ostalih borilačkih sportova, najviše pratim MMA. Uzora nemam, trudim se da budem svoj što bi se reklo, ali kad bih izdvojio nekoga posebno, to bi definitivno bio Mirko Filipović", iskren je ovaj bh. borac.

Za kraj, Adija smo pitali kakvo mišljenje ima o položaju borilačkih sportova u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini.

"Smatram da su borilački sportovi nažalost zapostavljeni i da u BiH nemaju mjesto koje zaslužuju, ali mi je drago što se iz dana u dan sve više povećava interes mladih za borilačke sportove. Imamo mnogo potencijala na tom polju i mnogo talentovanih i perspektivnih boraca. U svijetu je situacija mnogo bolja, borci imaju mnogo bolje uslove i mnogo veće mogućnosti, a i ljudi masovno prate borilačke sportove. Gledanost UFC-a je najbolji primjer toga koliko su zapravo borilački sportovi popularni u svijetu", rekao je za kraj razgovora Adi Duraković.

Duraković se sportom bavi već 12 godina, tokom kojih je osvojio veliki broj nagrada i priznanja. Na početku se prvo bavio karateom, potom boksom, da bi onda prešao na kickboks. Za svako takmičenje intenzivno se priprema tri mjeseca ranije.

Na Evropskom kupu u kickboksu održanom u Hrvatskoj početkom 2019. godine osvojio je srebro i bronzu, a na tom takmičenju je učestvovao 1.871 takmičar iz 31 države.