Bokser se oglasio
23

Ćatić podnio žalbu na presudu: Ne mogu tek tako odustati, ima još jedna runda

N. K.
Adnan Ćatić (Foto: Facebook)
Adnan Ćatić (Foto: Facebook)
Njemački bokser bh. korijena Adnan Ćatić podnio je žalbu na, kako kaže, nerazumljivu presudu Regionalnog suda u Kelnu u slučaju dopinga.

"Od prošlog četvrtka preispitujem presudu suda i nakon konsultacija sa svojim savjetnicima odlučio sam uložiti žalbu na presudu Okružnog suda u Kelnu koja, iz moje perspektive, nije samo iznenađujuća, već i nerazumljiva", stoji na početku Ćatićeve izjave objavljene na zvaničnoj Facebook stranici.

Ćatić je tokom postupka nekoliko puta izjavio da nije bio pod utjecajem dopinga u revanšu protiv Fedora Čudinova te da mu je nejasno kako je mala količina tvari pronađena u njegovom tijelu. Međutim, objašnjenje suda još nije uvjerilo Ćatića, posebno kada je riječ o izjavama o navodnom vremenu, trajanju i intenzitetu upotrebe zabranjene supstance zvane stanozolol. Oni nisu, kako kaže, obuhvaćeni rezultatima uzetih dokaza, a isto vrijedi i za saopštenje o navodnom izboru mjesta za njegove pripreme, kao i trening kamp u Kitzbühelu.

"Tokom karijere naučio sam kako podnijeti teške runde. U ovoj borbi postoji još samo jedna runda i odlučan sam u tome da pobijedim. Ne mogu tek tako odustati. Nakon izricanja presude vidimo nekoliko tačaka za koje sam siguran da će se raščistiti u moju korist", poručio je Ćatić.

Presuda u poreznom postupku ne dolazi u pitanje i ostaje onakva kakva jeste.

"Tokom suđenja priznao sam da bi porezna deklaracija iz 2008. i 2009. godine s mojom švicarskom konsultantskom kompanijom trebala biti transparentnija. Ne mogu u potpunosti shvatiti pretpostavku suda za 2010. godinu. Želim konačno završiti postupak i fokusirati se na svoju budućnost", ističe Ćatić.

Podsjetimo, Ćatić je osuđen na tri godine zatvora zbog utaje poreza i dopinga. Ukoliko presuda ostane na snazi, Ćatić će boraviti u zatvoru otvorenog tipa kako bi mogao neometano trenirati i boriti se.