Najbolje tek slijedi
569

Bh. kickbokser Haris Biber ostvario 21. pobjedu u karijeri: U ovoj godini želim potpisati za Glory organizaciju

E. B.
Haris Brko Biber
Haris Brko Biber
Bosanskohercegovački kickbokser Haris Brko Biber je nedavno u Nizozemskoj ostvario 21. pobjedu u 28. profesionalnoj borbi.

Biber je na WFL manifestaciji u Den Haagu pobijedio Manuela Gomesa iz Dominikanske Republike jednoglasnom odlukom sudija.

"Osjećam se odlično, vratio sam se na pobjedničke staze. Boksovao sam protiv Gomesa koji se pokazao kao odličan borac. Nasa borba je proglašena najboljom borbom te večeri", rekao je 25-godišnji Sarajlija koji se dugo pripremao za ovaj meč i to s legendama kickboksa poput Alistaira Overeema i Erola Zimmermana.

"Veliko iskustvo i privilegija mi je bila boraviti i trenirati na Tajlandu, mjesto na kojem se stvarao dio historije kickboksa. Imao sam čast biti dio kampa Overeema koji se spremao za meč s Badr Harijem. Sve ono o čemu sam sanjao, odjednom je postalo stvarnost. Mnogo mi je značio taj kamp gdje sam mnogo napredovao i naučio nove stvari, kako o borbi, tako i o samom životu", kaže popularni Brko.

Nakon posljednje borbe Biber je doživio povredu noge i morao je pauzirati sa treninzima.

"Nažalost, tokom te borbe slomio sam prst noge. Povratkom u BiH, ustanovili su da je povreda ozbiljnija nego što sam mislio. U decembru sam podvrgnut operativnom zahvatu gdje mi je ugrađen šaraf u prst koji će tu ostati do kraja života. Mogu reći da sam sada građen i od čelika (smijeh, op. a.). Već 12 dana nakon operacije vratio sam se laganom treningu", govori Biber.

Brko kaže kako je mnogo velika razlika između treninga u Nizozemskoj i BiH.

"Što se tiče treninga, ogromna je razlika prvobitno u samom kvantitetu. Svake sedmice se pojavljuju novi borci iz cijelog svijeta koji dolaze na pripreme i s kojima sparingujete i stičete nova iskustva. Najveća razlika je u tome da su sparinzi jači nego same borbe. Svaki sparing je iz sve snage, bez milosti i ko preživi sparinge, u borbi mu je sve lakše", kaže Biber i otkriva svoje planove za 2023. godinu.

"Zbog povrede morao sam otkazati nekoliko zakazanih borbi. Nadam se da će uskoro biti sve u redu, te da ću se što prije vratiti još jači i spremniji u ring. Plan za 2023. godinu je odraditi što više borbi i uskoro potpisati za Glory organizaciju. Boksovao sam protiv Jaya Overmera od kojeg sam izgubio prekidom od strane doktora, a on je već sada u Glory organizaciji ostvario tri pobjede zaredom i uskoro je izazivač za prvaka. Ono što sam pokazao u toj borbi je da sam sigurno na tom nivou i da moje vrijeme tek dolazi", kaže Haris Brko Biber, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kickboksera.