Razgovor za Klix.ba
41

Bh. borac se zbog boli u prsima srušio u ringu: Ni doktori ne znaju šta se desilo

K. H.
Foto: NFC Fight Night/Saša Raičević
Foto: NFC Fight Night/Saša Raičević
Bh. borac Adi Duraković u razgovoru za Klix.ba opisao je šta se desilo u Zagrebu na Fight Nation Championsipu kada se na početku borbe protiv Francisca Barrija srušio u kavezu, bez da je primio ijedan udarac.

Duraković je borac koji se prvenstveno bavi kickboksom, ali prihvatio je poziv ove organizacije i bio je spreman debitovati u MMA protiv povratnika u ring - Francisca Barrija.

Na samom početku meča Duraković se obratio svom protivniku i zamolio ga za pauzu, a kada mu je sudija prišao, naprosto se srušio i meč je odmah prekinut. Naš borac hitno je prebačen u zagrebačku bolnicu "Rebro", gdje su obavljene pretrage, a u razgovoru za naš portal otkrio je šta se tačno desilo.

Dva puta gubio svijest

"Osjećao sam se dobro prije ulaska u kavez i jedva sam čekao početak meča. Na početku borbe sam osjetio jaku bol u prsima, zamutio mi se vid i onda opet ista bol u prsima, samo je drugi put bila mnogo jača. Rekao sam sudiji da nešto nije uredu i to je sve čega se sjećam. Nakon toga sam se probudio u kolima Hitne pomoći i sjećam se da sam pričao s doktoricom da bi me održali budnim. Ponovo sam izgubio svijest i nakon toga sam se probudio u bolničkoj sobi sa jakom glavoboljom, priključen na aparate. Ispričali su mi šta se desilo, jer se ja nisam sjećao ničega osim ulaska u kavez i početka borbe", kazao nam je Duraković.

Bh. borac otkriva da doktori u Zagrebu nisu znali uzork njegovog pada te da će detaljne preglede morati uraditi u BiH.

"Da, prenoćio sam u bolnici "Rebro" u Zagrebu, doktori su rekli da je, sad za sada, sve uredu, ali da moram odraditi detaljne pretrage kad se vratim u BiH uz napomenu da je odlazak kod interniste neophodan. Uprkos pretragama, nisu mi znali reći šta je tačan uzrok svega", kaže Duraković.

Duraković je kazao kako je u životu naučio da se nosi s teškim stvarima, a posebno je pohvalio potez svog protivnika koji ga je nazvao i brinuo se za njegovo stanje.

"Kao neko ko je posvetio veliki dio svog života borbama, naučio sam da se nosim kako sa dobrim, tako i sa lošim stranama toga. Povrede su sastavni dio te priče, ali je prvi put da mi se dešava nešto ovakvo. Prošao sam kroz jedan težak period u privatnom životu i skidao sam puno kilograma za ovaj meč. Sve do ulaska u kavez mislio sam da je sve uredu i da sam spreman za borbu, ali ipak nije bilo tako. Protivnik mi se javio odma nakon što se to dogodilo i pitao me kako sam, te mi poželio brz oporavak. Što se njega tiče, za njega imam samo riječi hvale. Veliki sportista i veliki čovjek", kaže naš borac.

Želi se vratiti još snažniji

Meč protiv Barrija ujedno je trebao biti i debi za Durakovića u MMA, a kako je rekao, nije imao strah i uvijek je spreman prihvatiti nove izazove, bez obzira ko je protivnik s druge strane.

"To je trebao biti moj debitantski meč u profesionalnom svijetu MMA borbi. Već neko vrijeme sam razmišljao o tome, čekao sam neku interesantnu ponudu koja je došla prije nekih mjesec i po dana prije održavanja samog eventa. Dobio sam ponudu da se borim u sunaslovnoj borbi večeri protiv argentinskog borca Francisca Barrija, koji je najbolji argentinski hrvač svih vremena. Barrio je imao 5 pobjeda i samo jedan poraz, što je u MMA jako dobar rezultat. To je čovjek koji je trenirao sa Conorom McGregorom i koji je trenutno član American Top Teama. Svi koji se makar malo razumiju u MMA znaju kakvi borci dolaze iz tog kluba. Borac sam koji ne bira protivnike i volim da se borim protiv najboljih. Bez puno razmišljanja sam prihvatio taj meč koji je slobodno mogu da kažem bio i najiščekivaniji meč na FNC-ovom eventu u Zagrebu", kazao je Duraković.

Bh. borac ističe da će se već ove sedmice vratiti treninzima, ali da se borbama neće vratiti sve dok ne obavi detaljne preglede i sazna koji je razlog njegovog pada u ringu.

"Što se tiče treninga već ove sedmice sam nazad u treningu, ali se neću boriti dok ne završim sa svim pregledima i dok ne budem siguran da je moje zdravstveno stanje stabilno. Nakon toga, vraćam se još jači i još spremniji. Što se tiče MMA, svakako da se planiram boriti u budućnosti, mlad sam i imam vremena da pored kickboksa napravim jednu dobru karijeru i u MMA", otkrio je Duraković koji je podvukao da je spreman čekati novu šansu te da je želi iskoristiti na najbolji način.

Duraković se sportom bavi već 12 godina, tokom kojih je osvojio veliki broj nagrada i priznanja. Na početku se prvo bavio karateom, potom boksom, da bi onda prešao na kickboks. Za svako takmičenje intenzivno se priprema tri mjeseca ranije. Na Evropskom kupu u kickboksu održanom u Hrvatskoj početkom 2019. godine osvojio je srebro i bronzu, a na tom takmičenju je učestvovao 1.871 takmičar iz 31 države.