{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baluković: Beljo i Puhalo su odlični bokseri, kickboks gubi primat u BiH

24.9.2018. u 07:53
4
7
Baluković: Beljo i Puhalo su odlični bokseri, kickboks gubi primat u BiH
4
Baluković: Beljo i Puhalo su odlični bokseri, kickboks gubi primat u BiH
Kemal Baluković
Dugogodišnji sportski radnik, poznati komentator i jedan od začetnika profesionalnog boksa u BiH Kemal Baluković u razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na trenutnu situaciju u borilačkim sportovima u našoj državi, a rekao je kako zbog nedostatka novca sve propada.
Baluković smatra kako u BiH sve propada i da je profesionalni boks jedini koji se još nekako drži. Budućnost će nam, prema trenutnoj situaciji, donijeti samo još težu situaciju.

"Ja sam se povukao iz amaterskog boksa prije 15 godina i iz profi boksa prije nekih pet godina. Osnivač sam saveza koji je 1999. godine primljen u Evropi, a u BiH sve propada. Jedino se profesionalni boks nekako drži, ali ni tu nema velikih rezultata", iskren je na početku bio Baluković čijeg glasa već duže nema u televizijskim prijenosima.

"Ja sam u penziji već petu godinu, angažmana nema, a i ono što je bilo, svi bi da se minimalno plati ili gotovo nikako", kazao je Baluković.

Kada se osvrne na borce u BiH, oduševljen je Damirom Beljom za kojeg smatra da je izuzetan, a izdvojio je i Edina Puhala. Također se osvrnuo na sada već veterane Dževada Poturaka i Adnana Redžovića.

"Damir Beljo je izuzetan, a vrijedi izdvojiti i Edina Puhala. Kickboks također gubi primat koji smo imali, Dževad Poturak je na zalasku karijere, tu je i Adnan Redžović, ali oni će ubrzo završiti svoje karijere, jer su već u poznim godinama. To bi mogao biti i naš kraj, jer u BiH nema perspektive. Problem? Problem je novac. Što se tiče amaterskog boksa, problem je nastao kada je osnovan veliki broj klubova u čitavoj državi i tu jednostavno nema novca za sve", podvukao je Baluković.

Za razliku od BiH, Baluković smatra da je u svijetu potpuno drugačija situacija. Organizacije su na vrhunskom nivou, manifestacije traju po pet ili šest sati, što u BiH izgleda kao nemoguća misija.

"U svijetu ima novca, ljudi to prate i organizacija je na vrhunskom nivou. Manifestacije traju po pet ili šest sati s jednom ili nijednom pauzom, a bilo koje takmičenje u BiH traje dvije-tri ili maksimalno četiri borbe. To su prave revije i nešto što je nezamislivo u BiH", kazao je ovaj poznati bh. sportski radnik.

Ističe da interesa za ovim sportom ima i da mladi sve više pokazuju želju. Problem je, opet, isključivo u novcu, zbog čega mladi nemaju osnovne uslove za razvijanje.

"Interesa mladih ima, možemo reći sve više, a problem su uslovi. Prema mom mišljenju, spas je u ujedinjenju klubova u dva ili tri velika, poznata i najbolja kluba koja će svim svojim borcima i članovima pružati sve potrebne uslove za njihovo treniranje, razvijanje i napredovanje. U suprotnom, sve će se raspasti, jer svaki klub mora izdvajati ogromna sredstva kako bi osigurao uslove za treniranje", kazao Baluković.

Jedan od najboljih evropskih boksera Marijan Beneš preminuo je nedavno je u 67. godini u Banjoj Luci nakon duge i teške bolesti. Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je Zlatnu rukavicu, Zlatni gong te Čeličnu pesnicu, a kako kaže Baluković, ta vijest ga je potresla, jer se radilo o velikom čovjeku.

"On je bio moj dobar prijatelj, to je bila jedna ljudska veličina. Pratio sam ga od njegovih početničkih dana, sjećam se svih njegovih mečeva, bio sam prisutan kada mu je nastradalo oko i kada su mu svi govorili da mora otići u Njemačku na operaciju, želio je ostati isključivo u Banjoj Luci. To je njegov grad koji je mnogo volio, ali koji se puno promijenio, što je i on sam rekao. Ispratili su ga dostojanstveno, ali posljednje dane života nije dočekao onako kako je želio i kako je očekivao", kazao je na kraju razgovora Kemal Baluković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: