Profesionalni kickboxer
408

Anel Macić sprema se za novo svjetsko prvenstvo: Naučio sam da uspjeh znači i odricanje

Piše: Dž. L.
Anel Macić (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Anela Macića iz Konjica mnogi su zapamtili kada je prije nekoliko godina donio zlatnu medalju iz Londona sa Svjetskog prvenstva u kickboxu, a potom i srebrenu iz Španije.

Ovaj Konjičanin u međuvremenu je prešao u profesionalne kickboxere, a narednih mjeseci započinje svoje pripreme za novo Svjetsko prvenstvo.

Macića smo pronašli na treningu u Konjicu. Nakon nedavnog meča na CWS Fight Night 04 u Njemačkoj gdje je ostvario svoju prvu pobjedu kao profesionalni bokser, i to tehničkim nokautom u drugoj rundi protiv predstavnika Turske, Yunusa Azaka, Konjičanin se sprema za novi meč u aprilu u Njemačkoj.

Treninzi dva puta dnevno

Macić sam priznaje kako je njegov rival iz Turske bio jači nego što je očekivao, ali kako ga je uspio savladati zahvaljujući dobroj tehnici niskih udaraca.

Iako je pobjeda na prvoj profesionalnoj K-1 manifestaciji od velikog značaja za našeg kickboxera, Macić nije imao veliku pažnju javnosti prilikom ovog meča. Ipak, njegovi Konjičani su ga pomno bodrili i navijali, što je bio slučaj i prije nekoliko godina.

"Inače pažnja javnosti slabo je usmjerena na individualne sportove. Kod nas se prate timski sportovi i sve oči su uprte na fudbal i košarku", smatra Macić.

On danas trenira dva puta dnevno uz trenera Almira Karkelju.

"Ujutru radim kondicionu pripremu te zatim odmaram i ponovo poslije podne radim sparing kombinacije. Za naredni meč koji je zakazan za polovinu aprila, planiramo otići dvije sedmice u Holandiju na pripreme", priča nam Macić.

Iako je do sada ostvario dobre rezultate u kickboxu, što namjerava i u budućnosti, Macić priznaje kako je za bavljenje bilo kakvim sportom potrebno dosta odricanja.

"Naučio sam kroz život kako se za uspjeh potrebno odreći nekih stvari. Sve što ne vrijedi, tu i ne treba odricanja. Proteklih deset godina, koliko se bavim kickboxom, uspješno usklađujem svoje životne obaveze", kaže Macić koji u rodnom gradu drži i kickbox klub.

Najveća odricanja i finansijske izdatke, kaže nam bh. kickboxer, zahtijeva period prije odlaska na meč.

"Moje pripreme traju 90 dana i tom periodu moram paziti na ishranu, platiti trenere, redovno trenirati... Sve to puno košta. Najlakše je otići na meč, a najtežio dio posla dešava se prije meča. Na sreću, mogu reći kako zaista imam podršku lokalne zajednice. Ispratili su i podržali svaku moju borbu. Također, otkako sam prešao u profesionalne borce, lakše je jer njemačka organizacija CWS pokriva većinu mojih troškova", pojašnjava nam Macić.

Potrebna je samo volja

Sretan je, priznaje, što može vidjeti kako mlađe generacije pokazuju interes za borilačke sportove.

Za Konjičane je najkarakterističnije dizanje tegova, govori nam Macić, ali kickboxing je sport koji itekako živi u gradu na Neretvi.

"Kroz naš klub prolazi dosta mladih ljudi, što mi je posebno zadovoljstvo da ih sklonimo sa ulice i dosta poroka. Svašta se danas dešava... Zadovoljan sam kada ih vidim ovdje", kaže nam Konjičanin.

Macić ističe velike geografske i klimatske prilike ne samo Konjica, nego i cijele BiH, koje pogoduju bavljenju raznim sportovima. Tako i on nerijetko svoje treninge obavlja na otvorenom.

"Imamo dva jezera, okolne planine, manja brda, gradski stadion, bazene... Svi uslovi za dobar trening su nam obezbijeđeni. Potrebna je samo volja", dodaje Macić.

Pored redovnih treninga, ishrana je veoma važna i za Macića.

"Trudim se hraniti čisto, što znači da jedem organsku hranu, a ne prerađevine. Uvijek zadovoljim na službenom vaganju što se tiče kilaže i nikada nisam imao s tim problema", kazao nam je Macić.

Na kraju razgovora bh. kickboxer preporučuje svim sa se bave bilo kakvim sportom, ne samo borilačkim.

"Što se tiče konkretno kickboxa, to je recimo jedan odličan način da se riješite viška kilograma. Međutim, što je najvažnije, ovaj borilački sport daje jednu dozu samopouzdanja, tako da se na ulici i bilo gdje u životu osjećate bolje, sigurnije i samopouzdanije. Mislim da je to najbitniji benefit ovog sporta", zaključio je Macić.

Konjičanin će se u oktobru boriti za titulu CWS Fight Night, a nakon toga priprema se za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u austrijskom gradu Bregenzu.