Doktorirao u Turskoj
92

Ahmet Dilek prvi bh. doktor nauka iz taekwondo sporta

Klix.ba
Predsjednik taekwondo kluba Zlatni ljiljani, bivši predsjednik Taekwondo saveza BiH te nekadašnji selektor taekwondo reprezentacije BiH Ahmet Dilek, postao je prvi doktor nauka iz taekwondo sporta u Bosni i Hercegovini.

Dilek je doktorirao na turskom univerzitetu u Samsunu na temu "The study of athlete perception of the behaviours of coaches: comparison of turkish and bosnian herzegovinian samples", kojom je analziran i upoređen odnos trenera prema sportistima u BiH i Turskoj kroz pogled samih sportista.

Inače, Dilek je prvi trener koji je BiH s učenicima svog Taekwondo kluba Zlatni ljilljani, donio zlatnu medalju sa evropskog prvenstva (Mirnesa Fetahović 2009. godine) u jednom olimpijskom sportu te druge značajne rezultate od kojih se ističu učešće na Olimpijskim igrama mladih (Amila Karšić 2014.), pet evropskih medalja (jedna srebrena - Ajla Reizbegović i četiri bronzane - Elmedin Čekrlija, Amila Karšić, Ajla Reizbegović i Ela Ćibo),

Ahmet Dilek je rođen 1974. godine u Ankari, gdje je diplomirao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj. Master studij je završio na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Kao taekwondo takmičar sedam puta je osvajio prvenstvo Turske, a kao seniorski reprezentativac BiH osovjio je za za našu zemlju prvu zlatnu medalja na međunarodnom prvenstvu A klase (1998. godine u Hrvatskoj na Croatia Openu - sadašnji G1 turnir) te 2003. godine na Balkanskom prvenstvu uzeo titulu najboljeg borca i tehničara prvenstva.