Analiza polusezone PL
380

Bordo dominacija, Željina manjkavost i 300 golova na mečevima bez publike

N. K.
Sarajevo nije doživjelo niti jedan poraz (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevo nije doživjelo niti jedan poraz (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon 114 odigranih utakmica u kojima je postignuto tačno 300 pogodaka, danas je spuštena zavjesa na još jednu polusezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Sada nam slijedi najduža zimska pauza u Evropi koju neki klubovi dočekuju prezadovoljni, dok će drugima odlično poslužiti da se reorganizuju kako bi eventualno na proljeće pružali bolje partije.

U rezimeu jesenje dijela sezone ekipe možemo podijeliti u četiri kategorije na osnovu onoga što su pružile u prvih 19 kola. A njih je definitivno obilježila dominacija FK Sarajevo.

Jesenji prvak - Sarajevo

Bordo tim polusezonu je završio bez poraza i samim time gotovo da se ništa nema dodati i oduzeti. Odlična organizacija kluba na koju pandemija koronavirusa gotovo da nije utjecala uglavnom zbog stranog i imućnog vlasnika, vrlo dobro vođenje ekipe trenera Vinka Marinovića, veliki izbor kvalitetnih i vidno motivisanih igrača te pobjednički mentalitet bila je formula s kojom je Sarajevo bez puno problema osvojilo jesenju titulu. I statistika je na strani kluba s Koševa jer su postigli najviše (40), a primili najmanje pogodaka (16) od svih kluba u ligi.

Nakon nešto za nijansu lošijeg starta, na čiji je utjecaj imao i nastup u evropskim takmičenjima, Sarajevo je zaigralo u drugom dijelu jesenjeg prvenstva fantastično i na kraju su stvorili solidnu zalihu od devet bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja Željezničara. Bordo tim je tokom jeseni u svojim redovima imao nekoliko "A" i U21 reprezentativaca, a ukoliko se nešto dramatično ne promijeni, bit će potrebno pravo čudo da prokockaju prednost i ne okite se trećom uzastopnom titulom prvaka BiH.

Borba za Evropu - Željezničar, Široki Brijeg, Velež, Borac, Zrinjski i Tuzla City

Koliko je polusezona iza nas neizvjesna govori nam podatak da drugoplasirani Željezničara i sedmoplasirani Tuzla City dijeli svega devet bodova.

Željezničar je solidno rezultatski otvorio sezonu i činilo se da će borba sa Sarajevom biti neizvjesnija nego što je na kraju ispala. Međutim, siromašniji igrački kadar od najvećeg rivala, problemi s finansijama i neisplaćenim platama, utjecaj koronavirusa tokom evropske utakmice, ali i neki loši taktički potezi trenera Amara Osima uz lošu formu ponajboljih igrača rezultiralo je da Željo gotovo na pola utakmica ne ostvari trijumf. Zanimljivo da je Željezničar ove jeseni pobjeđivao Široki, Velež, Borac i Zrinjski dva puta, ali je isto tako od pretposljednje Krupe izgubio dva meča, a tako se titule ne osvajaju.

Željezničar iza sebe ima izuzetno turbulentnu sezonu (Foto: T. S./Klix.ba)
Željezničar iza sebe ima izuzetno turbulentnu sezonu (Foto: T. S./Klix.ba)

Tim s Grbavice je tokom sezone ostao i bez predsjednika Admira Džubura, koji je preminuo, i definitivno će im zimska pauza dobro doći kako bi vidjeli u kojem smjeru će klub dalje ići. Ono što je najpotrebnije su finansije s kojim bi isplatili dugove te osigurali kvalitetne igrače kako bi se upustili u borbu s kvalitetnijim i boljim Sarajevom.

Široki Brijeg je bio konstantan tokom cijele sezone sa izuzetno jakim igračkim kadrom, a godinu je okončao s tri uzastopna trijumfa koja su ga vinula na treću poziciju. Ekipa Tonija Karačića nekoliko puta je oduševila bh. javnost te će biti jedan od glavnih favorita za izlazak u evropska takmičenja.

Odličnu završnicu 2020. godine imao je i Velež koji je u posljednjih 10 utakmica osvojio 18 bodova, najviše poslije Sarajeva. Rođeni su se tako nametnuli kao ozbiljan rival svim protivnicima, a zanimljivo da su dva puta ostali neporaženi u duelima s liderom. Odlična atmosfera u klubu upotpunjena je novitetima na stadionu Rođeni, odnosno puštanje u rad reflektora te izgradnja tribine kojoj će se najviše obradovati navijači kada bude dozvoljen povratak na utakmice.

Navijači Veleža mogu biti zadovoljni partijama izabranika Feđe Dudića (Foto: G. Š./Klix.ba)
Navijači Veleža mogu biti zadovoljni partijama izabranika Feđe Dudića (Foto: G. Š./Klix.ba)

Borac na petom i Zrinjski na šestom mjestu spadaju među razočarenja sezone zbog brojnih kikseva. Iako su igrali u evropskim takmičenjima, čini se da nema opravdanja za čak sedam poraza u toku jeseni koliko su imali oba tima. Međutim, u pitanju su dobro organizovani klubovi koji će se preko zime sigurno pojačati i nema sumnje da će i dalje biti u igri za izlazak u Evropu.

Tuzla City je iza sebe imala turbulentnu jesen u kojoj su nekoliko puta mijenjali trenere, ali su i dalje blizu mjesta koje vode u Evropu. Da Tuzla nije za otpisati pokazao je i današnji trijumf u posljednjem kolu jeseni nad favorizovanim Borcem koji ima samo pet bodova više od Tuzlaka. Definitivno nam slijedi nikad uzbudljivija borba za izlazak bh. klubova u Evropu.

Zlatna sredina - Sloboda

Tuzlanska ekipa može biti zadovoljna jesenjim dijelom sezone. Nalaze se na osmom mjestu i s dovoljno osvojenih bodova kako ne bi morali puno razmišljati o borbi za opstanak. U toku sezone su promovisali i nekoliko mladih igrača te se čini kako će i u nastavku sezone zadržati status ekipe iz "zlatne sredine".

Borba za opstanak - Mladost, Radnik, Krupa i Olimpik

Pozicije Krupe (11.) i Olimpika (12.) na tabeli Premijer lige BiH potvrđuju činjenicu da je elitni rang bh. nogometa ipak dosta odskočio od drugih rangova budući da su upravo ova dva kluba ljetos ušla među društvo najboljih. Uz nekoliko bljeskova osvojili su po 13 bodova i predstoji im teška borba za opstanak protiv Radnika i Mladosti. Zanimljivo da je Krupa u dosadašnjih 19 utakmica postigla samo 12 pogodaka pa će definitivno morati tražiti rješenja u napadu.

Olimpiku slijedi grčevita borba za opstanak (Foto: T. S./Klix.ba)
Olimpiku slijedi grčevita borba za opstanak (Foto: T. S./Klix.ba)

Ekipa iz Bijeljine igra jednu od lošijih sezona u posljednje vrijeme pa će se definitivno morati trznuti, dok je Mladost lošim rezultatima pred kraj godine pokvarila nešto bolji utisak s početak sezone kada su uspjeli iznenaditi i one najbolje. Međutim, ekipa iz Doboja kod Kaknja morat će posebnu pažnju posvetiti odbrani budući da su u tom segmentu najgori u ligi primivši čak 41 pogodak.

Neumoljivi Tatar i Bilbija

Sezona iza nas je bila zaista posebna budući da zbog pandemije koronavirusa nije bilo dozvoljeno prisustvo navijača po prvi put u historiji BiH, a promjena je bila i u televizijskim prijenosima budući da je Arena Sport otkupila pravo na gledanje utakmica. Ljubitelji nogometa su tako mogli po kolu gledati i pet utakmica u direktnim prijenosima što je svakako odličan potez za popularizaciju lige. Uveden je "Covid 19" protokol koji su ekipe uglavnom poštovale uz poneke prekršaje kao što je to činio Borac na nekim utakmicama kada je na tribinama bilo gotovo duplo više ljudi od dopuštenog.

Dva imena dominirali su u kategoriji najboljih strijelaca. Nemanja Bilbija iz Zrinjskog i Benjamin Tatar iz Sarajeva postigli su po deset pogodaka i najzaslužniji su za dobra izdanja svojih ekipa. Vrijedi izdvojiti i zanimljiv srbijanski napadački dvojac iz Veleža Obrena Cvijanovića i Fejsala Mulića koji su postigli po devet pogodaka za Velež. Istakli su se još Lukić, Zakarić, Vranješ, Ziljkić (Borac), Fanimo, Rahmanović (Sarajevo), Hadžić (Mladost), Lendrić, Štilić (Željezničar) te Ubiparip (Tuzla City).

Podsjetimo, u četvrtfinale Kupa BiH, iz kojeg će se također tražiti jedan učesnik u evropskim takmičenjima, od premijerligaša plasirali su se Široki Brijeg, Tuzla City, Željezničar, Sarajevo, Borac i Zrinjski. Preostala dva kluba su Zvijezda 09 i Klis.

Proljetni dio prvenstva počinje 27. februara utakmicama 20. kola gdje nas odmah očekuje veliki sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva. Ostaje nada kako će koronavirus "posustati" te da će se navijači vratiti na svoja mjesta na tribine kako bi svoje ljubimce mogli uživo podržati u nastojanjima da ostvare ciljeve.

Tabela: