Tehnološko "čudo"
84

Bolid nove generacije Formule E nakon Pariza stiže u Sarajevo

Piše: N. K.
Bolid nove generacije Formule E
Bolid nove generacije Formule E
Bolid nove generacije Formule E nakon prezentacije održane prošlog mjeseca u Parizu stiže u Sarajevo.

Riječ je o novom tehonološkom "čudu" ekipe Techeetah koja je viceprvak u konkurenciji konstruktora, a za koju vozi i aktuelni prvak Formule E Jean-Eric Vergne.

Upravo u srijedu navečer očekuje se i dolazak francuskog vozača, kao i užeg rukovodstva samog Techeetaha, trenutno jednog od najznačajnijih timova u svijetu automobilističkog sporta.

Najbolje od svega jeste da će bolid od četvrtka ujutro moći pogledati i svi građani, jer će biti montiran i izložen ispred Alta Shopping Centra, a istog dana u večernjim satima planirana je i gala večer u organizaciji Techeetaha, potvrđeno nam je iz kompanije Sarajevo Sports International koja u saradnji s Gradskom upravom Sarajeva pokušava uvrstiti bh. prijestolnicu u uži krug kandidata za organizaciju utrke Formule E.

Cilj posjete Techeetaha, kao i prezentacija bolida (prva u svijetu nakon Pariza), upravo i jeste podrška kandidaturi Sarajeva, dok će Jean-Eric Vergne dolazak u BiH iskoristiti kako bi skrenuo pažnju na ova nastojanja Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Riječ je o vozaču koji ima milione fanova širom planete te će svakako njegov boravak u našoj zemlji izazvati interes brojnih ljubitelja automobilističkog sporta.

Što se samog bolida tiče, riječ je o drugoj generaciji električnog vozila DS E-TENSE

FE19 namijenjenom za petu sezonu Formule E koja starta idućeg mjeseca u Saudijskoj Arabiji.

Naravno, to je ujedno i jedno od najbržih vozila na svijetu s pogonom na električnu energiju, tako da će Sarajlije imati priliku izbliza vidjeti istinsku tehnološku senzaciju.