sport
3

Bokserski okršaj bivših partnera na finalu u badmintonu

Totalsport
Krajnje neobičan završetak imao je turnir parova na prošlosedmičnom Canada Grand Prixu u badmintonu.

Tajlanđanin Bodin Issara ganjao je, a potom i udario sunarodnjaka Maneeponga Jongjita, inače nekadašnjeg partnera u igri parova. Dvojac je igrao zajedno na lanjskim Olimpijskim igrama u Londonu, a potom se razdvojio. U nedjelju je svaki sa svojim novim partnerom došao do finala u Kanadi, a netrpeljivost između donedavnih saigrača u jednom trenutku je prerasla u fizičko nasilje.

Issara je krenuo u lov na Jongjita, a kad ga je na susjednom terenu i ulovio, srušio ga je na pod i udario šakom. Treneri i službene osobe uspjeli su ih razdvojiti da ne dođe do još težeg obračuna, a treba napomenuti i da je ratoborni dvojac sudija opominjao još tokom meča zbog verbalnog prepucavanja.

U konačnici su Issara i njegov partner Vilailak Pakkawat diskvalifikovani, a pobjeda je dodijeljena Jongjitu i Nipitphonu Puangpuapechu. Međunarodna badmintonska federacija otvorila je istragu o ovom slučaju koji će vjerovatno završiti oštrim kaznama.

Jongjit i Issara su lani igrali u četvrtfinalu londonskih Igara, a razdvojili su se u januaru kad je potonji objavio kako odlazi u penziju zbog povrede i potrebe da se brine za majku. Međutim, samo nekoliko sedmica kasnije se počeo pojavljivati na takmičenjima s novim partnerom.