sport
64

Bokser Đorđe Tomić pozitivan na doping kontroli

Piše: E. B.
Đorđe Tomić
Đorđe Tomić
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je u uzorku boksera Đorđa Tomića, člana BK Radnik iz Bijeljine, utvrdila prisustvo nedozvoljene supstance sa Liste zabranjenih sredstava – methylenedioxymethamphetamine (MDMA).

Navedena supstanca se nalazi na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) i pripada grupi S6. STIMULANSI (specifični stimulansi).

Prisustvom MDMA u Tomićevom uzorku, utvrđeno je kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste) Đorđe Tomić je od strane Agencije za antidoping kontrolu pismeno obaviješten o rezultatima analize uzorka iz nadležne laboratorije kao i o pravu na analizu uzorka "B" ili odricanja od istog, u skladu sa članom 7.3 Svjetskog antidoping kodeksa.

S obzirom da se sportista u predviđenom roku nije izjasno o pravu na analizu "B" uzorka, smatra se da se tog prava odrekao, a Boskerski savez Bosne i Hercegovine donio je odluku o privremenoj suspenziji sa domaćih i međunarodnih takmičenja do okončanja postupka.

Pronađena supstanca je osnovni sastojak droge ecstasy koja je vrlo popularna među mladima zbog relativno jednostavne nabavke. Pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan.

Upotrebom dolazi do povećanja budnosti i energije, kao i potiskivanja umora i sna. Javlja se živahnost i raste osjećaj bliskosti sa drugom osobom ili okruženjem.

Prestankom djelovanja javlja se osjećaj umora i depresije koji može potrajati satima.

Uzorak za analizu je prikupljen 14. 11. 2015. u Sarajevu, na takmičenju u okviru 4. kola Premijer lige BiH u boksu. Osim Tomićevog na istom takmičenju su uzeta još 3 uzorka koja su bila negativna.