Košarka
0

Bivši igrač KK Igokea pao na doping testu: U krvi mu pronađen amfetamin

Klix.ba
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je primila obavještenje od ovlaštene WADA.ine laboratorije u Bukureštu da je u uzorku košarkaša Jordana Raileya, doskorašnjeg igrača KK Igokea, pronađena zabranjena supstanca (amphetamine) amfetamin iz grupe stimulansa.

Uzorak za analizu je prikupljen na doping kontroli u Mrkonjić Gradu 26.09.2015, tokom prijateljske utakmice između KK "Mladost" i KK "Igokea".

Utvrđeno je da je riječ o kršenju člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Sportista se nije izjasnio o pravu na analizu "B" uzorka u predviđenom roku, čime se smatra da se tog prava odrekao.

S obzirom da je imenovani košarkaš u međuvremenu napustio KK "Igokeu" ali i Bosnu i Hercegovinu, odluku o kazni za Raileya donijet će Međunarodni košarkaški savez - FIBA kojoj je slučaj proslijeđen i koja je nadalje za njega nadležna.

Agencija se zahvaljuje i ističe profesionalnu saradnju KK "Igokea" u borbi protiv dopinga u sportu.

Amfetamin je snažan stimulans koji se koristi u liječenju poremećaja pažnje kod djece, narkolepsije i pretilosti. On je glavni sastojak sintetičkih droga kao što su spid i ekstazi. Njihovi efekti uključuju smanjeni apetit, povećanu izdržljivost i energiju, povećani libido, hiperaktivnost i nesanicu, a organizam se pritom rapidno iscrpljuje.