sport
0

Bodybuilding u BiH je bio privlačan sport i prije 30 godina

FENA
Bodybuilding u Bosni i Hercegovini nije bio nepoznanica ni prije 30 godina, od današnjeg bodybuildinga razlikuje se samo u terminu i po dostupnosti literature.
Goraždanin Kemal Fejzić jedan je od sportista iz tog reda koji je prije 30-ak godina postizao zavidne rezultate, a za Agenciju Fena priča o počecima, preprekama i uspjesima.

Pčelar iz Goražda koji je zakoračio u šestu deceniju života, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća počeo se baviti atletskom gimnastikom, čisto da bi na drinskim plažama bio jednak sa svojim vršnjacima, jer kaže da je bio ''zakržljao''. Nekoliko godina poslije, 1985. godine postao je šampion otvorenog prvenstva Makedonije koje je održano u Tetovu.

Za bodybuilding kaže da je sport koji je vezan za mentalni sklop.

"To je oblikovanje tijela, ali i faktora koji se vezuju za karakter čovjeka", navodi Fejzić dodajući da ljudi koji se bave bodybuildingom znaju da je to sport vezan za druženje i uživanje, a ne za zloupotrebu fizičke snage, kako se na njega gleda sa strane.

Fejzić ističe da su i tada, prije 30 godina, bila prisutna hemijska sredstva, doping, gotovo u mjeri u kojoj se i danas koriste, ali da je on jedan od rijetkih koji je uspio u tom sportu a da nije koristio anabolike.

Knjiga ''Snažno tijelo za šest mjeseci'' autora Milana Čabrića bila je izvor informacija po kojoj je radio Fejzić. Kaže da nije puno eksperimentirao, oslanjao se na stručnu literaturu i smatra da je uspio. Dodaje i da osamdesetih godina, za razliku od danas, nije bilo stručne literature u izobilju.

"Adekvatno sam se hranio, pazio, a sve je pisalo u knjigama doktora Čabrića", navodi Fejzić te dodaje da mu je uspjeh bio najveća motivacija.

Tenirao je šest puta sedmično. U zimskom periodu, kada se radi trening snage, trenirao je do 2,5 sati, a prilikom priprema za takmičenje, tri mjeseca ranije, radio je dva puta dnevno - dva sata prije i dva sata poslijepodne.

Prvi zabilježeni rezultat napravio je 1983. u Novom Sadu na takmičenju koje je organizirao višestruki prvak u bodybuildingu i nosilac mnogobrojnih titula i priznanja Petar Čelik. Fejzić kaže da ga je to takmičenje motiviralo da postane ''manijak za treninge'', a što je rezultiralo trećim osvojenim mjestom na prvenstvu BiH 1984. godine.

"Moj najdraži i najznačajniji nastup bio je u julu 1985. godine kada sam na otvorenom prvenstvu Makedonije u Tetovu postao šampion. Tad sam bio zadovoljan svojim izgledom, a što je teško postići u bodybuildingu, jer uvijek misliš da može više", istaknuo je.

Dodaje i da je na prvenstvu u Srebrenici proglašen otkrićem prvenstva, a stručnjaci su mu najavljivali blistavu karijeru. Tada je osvojio treće mjesto u teškoj kategoriji u kojoj su se takmičili višegodišnji prvaci.

Za takmičenje za atletu Jugoslavije 1987. godine u Goraždu spremao se intenzivno jer je takmičenje bilo u njegovom gradu.

-"Za to prvenstvo sam, bez lažne skromnosti, bio perfektan, bio sam siguran da ću biti šampion, a to su mi najavljivali i stručnjaci, bez obzira na to što je te godine konkurencija bila najjača u historiji izbora atlete Jugoslavije. Međutim, sudije su bile naklonjene određenim takmičarima i zauzeo sam peto mjesto", naglašava Fejzić.

Istaknuo je da je 1987. godina bila posljednja u kojoj se sportom bavio profesionalno.

Godinu dana poslije otvorio je fitnes centar za koji kaže da je bio najmoderniji u BiH i prvi po zapadnim standardima, a današnjem bodybuildingu, kaže, da se više prilazi iz komercijalnih razloga, nego iz zadovoljstva.

Mišljenja je da razlike u kvalitetu nema te da je razlika samo u dostupnosti pomagala, knjiga, savjeta.