IAAF
0

Blanka Vlašić u užem izboru za najbolju atletičarku svijeta

FENA
Blanka Vlašić
Blanka Vlašić
Najbolja svjetska visašica Blanka Vlašić ušla je u uži izbor za najbolju atletičarku svijeta u ovoj godini, objavila je danas Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Hrvatska atletičarka, koja već godinama dominira ženskim visom, i ove je sezone briljirala, osvojivši naslov svjetske dvoranske prvakinje, evropske prvakinje, bila je osvajačica Dijamantne lige, te je ostvarila 18 pobjeda u 20 takmičenja.

Uz nju, još su četiri atletičarke ušle u uži izbor – Jamajćanka Veronica Campbell-Brown (svjetska dvoranska prvakinja na 60m), Kenijka Milcah Chemos Cheywa (pobjednica Dijamantne lige u disciplini 3000m sa zaprekama, slavila u 7 od 11 utrka), Britanka Jessica Ennis (svjetska dvoranska prvakinja u petoboju i evropska prvakinja u sedmoboju), te Amerikanka Allyson Felix (osvajačica Dijamantne lige na 200m i 400m, te pobjednica u 14 od 15 utrka).

U užem izboru za najboljeg svjetskog atletičara nalaze se svjetski rekorder na 800m Kenijac David Rudisha, američki sprinter Tyson Gay, njegov sunarodnjak David Oliver koji je dominirao na 110m prepone, norveški bacač koplja Andreas Thorkildsen, te Zersenay Tadese iz Eritreje, koji je srušio svjetske rekorde u polumaratonu i na 20km.

Osvajači nagrade za najboljeg atletičara i atletičarku godine bit će objavljeni na gala svečanosti u Monacu 21. novembra.