Takmičenje u Osijeku
164

Bjelošević i Džanković oborili državne rekorde na Evropskom prvenstvu u streljaštvu

K. H.
Streljačka reprezentacija BiH se vratila sa Evropskog prvenstva u Osijeku koje se održava od 20. maja do 05. juna 2021. godine.

Za našu reprezenatciju nastupili su Nedžad Džanković, Segmedina Bjelošević, Tatjana Djekanović, Samra Ivazović i Nikola Jovičić za seniore, a za juniore su nastupili Aida Arnautović, Aja Basarić, Nadina Omerbašić, Nikola Ćorić i Matej Rašić. Senior Rakić Predrag je bio prijavljen ali nije nastupio na EP.

Najuspješniji su bili Segmedina Bjelošević i Nedžad Džanković koji su u olimpijskoj disciplini Mix team sa pogođenih 619,1 krug postavili novi državni rekord. Nažalost to je bilo dovoljno za tek 44 mjesto od 51 para.

Prve nastupe na EP su imale naše juniorke u disciplini vazdušna puška.

Najbolja i ujedno najmlađi član reprezentacije bila Aja Basarić, SK Sarajevo, koja je sa pogodjenih 616,0 krugova osvojila 45 mjesto od 67 takmičarki.

Pobijedila je takmičarka iz Poljske Piotrowska Julia Ewa. Aja Basarić je trenutno najperspektivnija takmičarka u BiH. U ovoj disciplini nastupile su i Aida Arnautović, SK Sarajevo, koja je osvojila 48 mjesto, dok je Nadina Omerbašić iz SK Tešanj, sa skromnih 603,9 krugova bila na začelju tj. zauzela je 63 mjesto od 67 takmičarki.

Nedžad Dažnković, član, SK Sarajevo je u disiciplini vazdušna puška sa pogodjenih 624,3 kruga bio blizu obaranja državnog rekorda ali ga je trenutak nepažnje tri metka pred kraj koštao rekorda i borbe za ulazak u finale. Prilikom objave sudije da je ostalo pet minuta do kraja umjesto da spusti pušku i ponovo se skoncentriše za završnicu meča, opalio je 58 metak 9,4 što ga je koštalo rekorda i odličnog plasmana.

Nažalost njegov najbolji rezultat sezone i najbolji rezultat na međunarodnoj sceni bio je dovoljan za 35 mjesto od 75 takmičara. Džanković će značajno popraviti svoj plasman na Evropskoj rang listi na kojoj je trenutno 65 od 163 rangirana takmičara. Inače u ovoj disciplini je pobijedio Peni Ištvan, HUN.

Kod seniorki naša najbolja takmičarka je bila Segmedina Bjelošević, SK Sarajevo, koja je sa pogođenih 616,2 kruga zauzela 77 mjesto. Olimpijka Tatjana Djekanović, SK Geofon Teslić, sa pogodjenih 613,9 krugova osvojila je 81 mjesto, a debitant na međunarodnoj sceni Samra Ivazović iz SK Sarajevo sa rezultatom od 609,7 krugova zauzela je 88 mjesto. Ukupno je nastupilo 93 takmičarke, a pobijedila je Muller Oceanne Marianne iz Francuske.

U gađanju vazdušnim pištoljem nastupio je Nikola Jovičić koji je imao solidan nastup i sa pogođenih 569 krugova osvojio je 45 mjesto od 78 takmičara. Pobjedio je Tuzinsky Juraj iz Slovačke.

Kod juniorki u gađanju puškom nastupila su dva naša takmičara. Matej Rašić, SK Teslić je imao solidan nastup i sa pogođenih 615,2 kruga zauzeo je 27 mjesto, dok je Nikola Ćorić, SK Sarajevo sa skromnih 602,7 krugova zauzeo 41 mjesto. Pobijedio je Italijan Sollazzo Danilo Dennis, a nastupilo je samo 43 takmičara.

Neki naši takmičari će osvojiti svoje prve bodove za rang listu najboljih strijelaca Evrope, a Džanković Nedžad koji je trenutno najbolje rangirani bh. takmičar na svjetskoj i evropskoj rangi listi, iako nije osvojio direktni plaman za Olimpijadu značajno je povećao svoje šanse, da na osnovu dobrih rezultata koje konstantno postiže na međunarodnoj sceni, dobije quotu za Olimpijadu u Tokiju.