Utrka i druženje
0

Biciklisti iz BiH i regije takmičili se na Igmanu

Klix.ba
Olimpijska planina Igman je proteklog vikenda bila poprište međunarodne brdsko-biciklističke utrke koja se boduje za UCI (Union Cycliste Internationale). Staza je postavljena na lokalitetu Velikog polja, a za potrebe utrke prokrčena je i očišćena i stara biatlon staza na kojoj su se u vrijeme Olimpijade održavala skijaška takmičenja.

Utrka je organizovana u okviru Salcano cupa i imala je C-3 kategoriju UCI, a organizator je, posredstvom Biciklističkog saveza BiH, bilo Udruženje brdskih biciklista (MTBA) iz Sarajeva, uz tehničku podršku OC ZOI'84. Kako je ocijenio zvanični komesar UCI Ido Eindor, iako prvi put, utrka je organizovana na visokom nivou, što je još jedno priznanje za MTBA tim.

Utrka na Igmanu okupila je 67 takmičara iz Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Luksemburga i naše zemlje, a nastupili su i reprezentativci BiH. Naš najbolji takmičar u Elite kategoriji Mario Kojić zauzeo je osmo mjesto. Staza je bila duga 4,8 kilometara, a takmičari su vozili sedam krugova. Vrijeme pobjednika je iznosilo 1 sat, 31 minutu i 35 sekundi. Iako se očekivala borba između turskog takmičara Akgul Bilala (Brisa spor), Bojana Čurđića (Salcano factory team) i Marka Popovića (Ris Cycling), Turčin je zbog kvara morao odustati, a dva srbijanska predstavnika su o pobjedniku odlučivali u posljednjim metrima. Uspješniji je bio Bojan Čurđić koji se okitio zlatnom medaljom.

Kod žena nije bilo većih iznenađenja. Fenomenalna Jovana Crnogorac (Salcano factory team) je šest krugova odvezla za 1 sat, 18 minuta i 18 sekundi ostavivši ostale takmičarke za cijeli krug. Na pitanje o utrci Jovana je rekla: "Staza je bila prilično brza. Prvi krug mi je bio veoma težak, ali poslije je išlo lakše. Dio kroz šumu je izvrstan i tehnički zahtjevan. Ovo je prva utrka koju sam vozila novim biciklom, ali se Salcano 'tventinajner' pokazao izvrsnim".

Međunarodna brdsko-biciklistička utrka na Igmanu je još jednom pokazala da se turistički potencijali naše zemlje ne kriju samo u zimskim kapacitetima već itekako imamo šta ponuditi tokom ljetne sezone. Podršku organizaciji utrke su Udruženju brdskih biciklsita, stoga, ponudili OC ZOI'84 i Turistička zajednica Federacije BiH sa željom da se praksa organizacije ovakvih događaja nastavi i u budućnosti.

Više informacija o ovom događaju možete saznati na www.mtb.ba.