Jugoslavija u malom
7

Balkanci čine pola mlade reprezentacije Austrije, dvojica imaju bh. pasoš

Piše: N. K.
Mlada reprezentacija Austrije (Foto: Oefb.at)
Mlada reprezentacija Austrije (Foto: Oefb.at)
Mlada reprezentacija Austrije u startnoj postavi na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici u Trstu protiv vršnjaka iz Italije imala je više od pola igrača bosanskohercegovačkog, hrvatskog, slovenskog i srbijanskog porijekla.

Naime, Selektor Werner Gregoritsch u prvih 11 uvrstio je Adriana Grbića, Sašu Horvata, Dejana Ljubičića, Sandija Lovriča, Ivana Ljubića i Darija Marešića.

Osim njih šestorice, dio mladog tima Austrije su i Stefan Perić, Petar Gluhaković, Husein Balić, Saša Kalajdžić, Marko Kvasina i Arnel Jakupović.

Bosna i Hercegovina bi tu mogla pronaći neke reprezentativce za budućnost, kao što je svojevremeno na vrijeme detektovala neke sadašnje i bivše Zmajeve.

Dvojica igrača koji osim austrijskog imaju i bh. državljantvo su Balić i Jakupović. Balić je 1996. godine rođen u Linzu, a trenutno nastupa na poziciji krilnog napadača za St. Polten. Ove sezone je odigrao 24 utakmice te postigao sedam golova i imao četiri asistencije.

Daleko poznatiji je napadač Jakupović, koji je i dvije godine mlađi od Balića. Arnel je igrač Empolija, koji se trenutno nalazi na posudbi u Sturmu. Prije toga je igrao za Juventusove juniore, također na posudbi, a konstantno se nalazio na spiskovima svih selektora omladinskih reprezentacija Austrije. Ukupno je skupio gotovo 50 nastupa u svim selekcijama, a postigao je sjajna 23 pogotka.

Porijeklo iz BiH ima još nekoliko mladih asova, a jedan od njih je i Ljubičić, koji izrasta u zvijezdu igrajući za bečki Rapid. Igra na poziciji zadnjeg veznog, standardan je u klubu i uskoro ga očekuje transfer u veći klub. Iako nema bh. pasoš, njegovi roditelji su iz Bosne i Hercegovine.