sport
188

Baković na okupljanju freerunnera u Zagrebu: Ostavimo prošlost iza sebe

Piše: E.S.H
"Leave the past behind" naziv je novog videa koji je uradio freerunner Benjamin Baković. Video je nastao u Zagrebu, na godišnjem okupljanju mladih ljudi iz cijele bivše Jugoslavije. Ove godine su se ekipe iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije i Italije ujedinile, kako bi poslale poruku o zajedništvu i suživotu.

"Video je rađen u Zagrebu, a svake godine širom bivše Jugoslavije se održavaju razni sajmovi i radionice. Ovdje se ne radi o učesnicima jer se ne održavaju takmičenja, već je to jedno veliko okupljanje gdje se družimo i treniramo", rekao je za Klix.ba Benjamin Baković, 23-godišnji Sarajlija freerunner.

U Zagrebu se okupilo stotinjak ljudi, kako bi se družili, razmijenili iskustva i trenirali. Kako kaže Baković, ovaj događaj je za sve njih veliki korak naprijed.

"Za bolji suživot je ovo svakako jedan veliki plus. Trebamo ostaviti prošlost iza nas, desilo se što se desilo, mi idemo dalje. Ako budemo ostali u prošlosti, onda će i dalje biti mržnje, rata, nacionalizma, a to danas nikome ne treba, trebamo postati jedno kao sto smo prije bili", poruka je mladog Bakovića koji se bavi parkourom i freerunningom.

Freerunning je izvođenje akrobacija u gradskom okruženju, skakanje po krovovima zgrada, preskakanje prepreka, pa čak i ljudi. To su samo neke od akrobacija koje Baković izvodi.

"Jedna od milion super stvari je to kako se mladi, tako i stariji sklanjaju sa ulica i počinju trenirati, počinju gledati ovo kao način života. Nama je u cilju da sklonimo mlade sa ulica, da ne puše, ne drogiraju se, ne piju, da vode zdrav sportski život, te naravno da se kreću što brže, efikasnije i preciznije koristeći svoje tijelo kao jedino oruđe“, objasnio je ovaj freerunner.

Dodao je da se kroz parkour razvija tijelo, ali i psiha, te da treba puno snage i volje kako bi istrajali.

"Izazovi se pojavljuju iz dana u dan, a na nama je da idemo do granica, sve preko bi značilo ugrožavanje života", rekao je Baković.

Kako bi djecu i mlade sklonili sa ulice i zainteresovali ih za ovaj vid sporta, Baković je osnovao parkour školu u Sarajevu.

"Želimo da mladi vode zdraviji život“, pojasnio je ovaj 23-godišnjak. Sve dodatne informacije u vezi parkour škole, možete dobiti na Facebook stranici Benjamin Baković (Siziko).

Benjaminov najveći cilj je da učestvuje na Red Bull Art of Motion. To je najveće svjetsko takmičenje u freerunningu koje se svake godine organizuje u drugoj državi.