sport
206

Atletski savez BiH zadovoljan rezultatima atletičara, slijedi žalba za doping kontrolu Amela Tuke

Piše: E. M.
Elvir Krehmić, Suad Kaknjo i Amel Tuka (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Gradskoj areni u Zenici danas je održana konferencija za novinare Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, gdje su predstavnici Saveza i atletičari iznijeli svoj osvrt na Evropsko prvenstvo te očekivanja od Olimpijskih igara.

Osim predsjednika Atletskog saveza BiH Suada Kaknje prisutnima su se obratili i selektor Elvir Krehmić te srednjoprugaš Amel Tuka i bacač kugle Hamza Alić.

Kaknjo je kazao kako su svi atletičari na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu ispunili očekivanja osim Kemala Mešića koji je napravio tri prijestupa. Osvrnuo se i na trku Amela Tuke.

"Imali smo dosta pehova jer u atletici, kao i drugim sportovima, treba dosta sreće, ali plasman kuglaša i Amela Tuke su odlični. Znamo šta javnost očekuje, ali bilo je objektivnih poteškoća. Amel je trku istrčao fantastično, iako je na dan finala probuđen dva sata ranije nego što je planirano. Doping kontrola to jutro pokucala je samo na vrata Amela Tuke i Atletski savez BiH će uložiti protestnu notu jer je kontrolisan samo jedan finalista", kazao je Kaknjo.

Bh. olimpijci 31. jula kreću u Rio, a od deset učesnika je pet atletičara. Atletski savez je razočaran što niko nije ponudio niti odgovorio pozitivno na zahtjeve za podršku atletičarima za odlazak na Olimpijske igre.

Bacač kugle Hamza Alić danas je poručio da su svi atletičari na EP dali sve od sebe, ali da ne ostaje prevelik žal što se nije plasirao u finale.

"Nažalost, falilo mi je samo nekoliko centimetara, ali kako god, izbacio bih onda Pezera tako da bismo opet imali smo jednog kuglaša u finalu. Bio sam spreman za više, zadovoljan sam, ali mi je žao što nisam bio u finalu. Cilj je bio da prođe jedan i to se ostvarilo", izjavio je Alić te dodao da je Tuka napravio odličan rezultat kojim se BiH treba ponositi.

Selektor Krehmić je na današnjoj konferenciji samo istakao da su atletičari ispoštovali ono što se od njih očekivalo.

Tuka je kazao da su njegov glavni cilj ove godine Olimpijske igre te da je učešće na Evropskom prvenstvu poslužilo samo kao dobar trening. Da je isti rezultat iz Amsterdama napravio u Pekingu, Amel bi bilo prvak svijeta.

"Jedno vrijeme trener nije ni spominjao Evropsko prvenstvo jer nismo ni planirali ići. Sve vrijeme smo trenirali i brusili formu za OI, a dva mjeseca prije EP smo odlučili da učestvujem i da bi to bio dobar trening. Nastupao sam s jednom rezervom, jer ako se ne spremate za nešto psihički ostajete rezervisani. Cilj mi je bio što bolji plasman", izjavio je Tuka te dodao:

"Da biste napravili dobar rezultat potrebno je da vam se sve kockice poslože, ali od samog jutra ja nisam mogao više spavati. Trener je na zagrijavanju primijetio da nemam tu svježinu, imao sam veliku glavobolju i jednostavno nisam bio onaj Amel koji sam inače".

Dešavanja u Amsterdamu psihički su utjecala na Tuku, ali veoma brzo se vratio u formu i spreman je za dalje treninge za Olimpijske igre.

"Nadam se da ću izbrusiti svoju formu i osjećati se bolje i lakše za Olimpijske igre gdje ću pokazati da nisam slučajno osvojio bronzo u Pekingu. Bit će teško proći kvalifikacije, ali znam da sam na dobrom putu", zaključio je Tuka.