sport
1.1k

Amel Tuka postavlja nove rekorde i brusi formu za Olimpijske igre

Piše: E. M.
Amel Tuka
Amel Tuka
Najbrži čovjek na svijetu u 2015. godini na 800 metara Amel Tuka nije prestao da veseli svoju naciju. Na mitingu u njemačkom Pliezhausenu bh. atletičar je ostvario najbolji rezultat na svijetu na 600 metara koji sada iznosi 1:15,21, a uveliko se priprema za Olimpijske igre koje će ove godine biti održane u Rio de Jenairu.

U razgovoru za naš portal budući bh. olimpijac je kazao kako je prošla trka bila samo mali uvod u sve ono što slijedi u atletskoj sezoni koja je pred nama, ali i da je trka u Pliezhausenu bila provjera pred nastup na Dijamantskoj ligi.

"Trener je od mene tražio da trčim 600 metara i moram reći da je ovo specifična disciplina. Nije ni sprinterska kao što je 400 metara, a nije ni 800, zbog čega je posebno zahtjevna. S obzirom da je bio veoma jak vjetar, zadnjih 300 metara sam išao sam i zadovoljan sam rezultatom. Ja sam i dalje fokusiran na 800 metara, što je moja primarna disciplina, a ovo je bila samo provjera i uvod za Dijamantsku ligu i sve ono što slijedi", kazao je Tuka.

Novi nastup na Dijamantskoj ligi

Dijamantska liga bit će održana 22. maja u Raboti gdje će se Amel susresti sa najvećim imenima u svojoj disciplini.

"Ne očekujem ništa posebno, a ni neki vrhunski rezultat. Trener je rekao da su ove trke u maju samo upotpunjavanje treninga, tako da moja forma tek treba doći do izražaja. Ne očekujem mnogo ni od plasmana ni rezultata, već idem jer je vrijeme da ulazim u formu. Volim trčati sa najboljima, tu će biti i Amos, a svaka trka Dijamantske lige je brza i jaka. Znam da su očekivanja da budem na jednoj od prve tri pozicije, ali ću sačekati trk pa vidjeti kako će biti", dodao je Tuka.

"Na borilištima moramo biti ravnopravni"

Sve češće je naš atletičar izložen antidoping kontrolama koje mu ne predstavljaju problem. Zadovoljan je trenutnom formom, zdrav je, ne jede ništa što ne bi smio i u potpunosti podržava rad komisije za antidoping.

"To je tako, sportisti koji naprave vrhunske rezultate imaju česte provjere i zadatak da češće javljaju glavnoj svjetskoj antidoping agenciji o našem boravku. Ovo nam je dodatna odgovornost, moramo sve javljati, kako bi oni mogli da dođu da nas provjere, ali meni to ne predstavlja problem. Ovo je nešto što podržavam u potpunosti i treba ih biti sve više i češće kako bi se znalo da smo svi ravnopravni na sportskim borilištima i da neko ne ide linijom manjeg otpora", izjavio je Tuka za Klix.ba.

Olimpijske igre glavni cilj ove godine

Naš budući bh. olimpijac ujedno se priprema i za olimpijske igre. Do aprila je radio bazne treninge koji su bili usmjereni na dužinu i snagu, ali oni najvažniji tek slijede.

"U periodu april - maj je bitno da sam sa trenerom. On smatra da sam u odnosu na prošlu godinu napredovao i da je moje stanje oko 80 posto spremnosti. Njegov prvi cilj je da na Olimpijskim igrama budem sto posto spreman, a sve ovo će služiti za ulazak u formu i Olimpijske igre", dodaje.

Njegovi sportski prijatelji Kemal Mešić i Mesud Pezer ispunili su olimpijske norme u bacanju kugle, što Tuku posebno raduje. Činjenica da će Bosna i Hercegovina imati najviše predstavnika iz atletike na Olimpijskim igrama dodatni je motiv ovim momcima da daju svoj maksimum.

"Stvarno mi je drago što će najviše naših predstavnika na Olimpijskim igrama biti iz atletike i bilo mi je jako drago kada su Mešić i Pezer ispunili norme. Ipak, nama to nije bilo iznenađenje. Bilo je pitanje trenutka kada će obojice to učiniti, a znam da su spremni da rade naporno i ovo je njihova nagrada za sav taj trud. Pohvalio bih i svoje kolege iz AK Zenica koji su odbraniti titulu prvaka BiH na Atletskom prvenstvu u Zenici. Nismo bili u punom sastavu, ali uspjeli smo odbraniti titulu i drago mi je da imamo podmladak koji dobro radi i koji će napraviti vrhunske rezultate", sa ponosom govori Tuka.

Velika očekivanja od sportskih kolega

Dodatnu radost Tuki bi donio i Dejan Mileusnić, bacač koplja, koji već dugo "napada" olimpijsku normu.

"Bio bih sretan kada bi i on ispunio normu tako da naš atletski klub iz Zenice ima četiri predstavnika na Olimpijskim igrama. To bi bila velika stvar i vjerovatno u Evropi ne bi postojao neki atletski klub koji bi se mogao pohvaliti sa četiri predstavnika. Vjerujem u njega i mislim da će ispuniti normu", dodaje Amel.

Tuka vjeruje da će ovogodišnja olimpijska delegacija BiH napraviti puno bolje rezultate od ranijih.

"Ne znam kako to ide u drugim disciplinama, njihove kvalifikacije, ali mislim da ćemo mi atletičari napraviti vrhunske rezultate i dati sve od sebe na Olimpijskim igrama. Mi želimo na najbolji način predstaviti našu zemlju. To je moto svih nas i vjerujem da ćemo u tome uspjeti", zaključio je Tuka u razgovoru za naš portal.