sport
2

Atletski miting u Zenici okuplja evropsku i svjetsku elitu

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na atletskom stadionu u Zenici 1. juna bit će održan tradicionalni atletski miting koji će ove godine okupiti najbolje atletičare svijeta.

Organizatori se nalaze u velikim problemima jer je broj atletičara koji će učestvovati ograničen, a broj prijava mnogo veći.

Predsjednik Atletskog kluba Zenica Suad Kaknjo je kazao kako su sve pripreme u završnoj fazi te da su uspjesi bh. atletičara obavezali domaćine da kvalitet mitinga podignu na viši nivo.

"Organizacioni odbor je napravio sve u smislu formiranja i projekcije budžeta i za sada je osigurano blizu 80 posto sredstava, što je za naše uvjete optimistično i daje nam naznake da ćemo sve uspješno zaokružiti. Povećane su i premije za postignute rezultate koje su u nivou premija svjetskih atletskih mitinga. Sada imamo toliki odziv da u odnosu na potreban broj takmičara imamo i do pet puta više prijava koje moramo selektovati", izjavio je Kaknjo.

Prema dosadašnjim odobrenim prijavama očekuje se nastup atletičara iz 20 država svijeta, a prijavljeni su atletičari iz više od 30 zemalja. Na atletskom mitingu u Zenici učestvovat će i desetak olimpijaca, a najmanje njih pet će učestvovati u kategoriji bacanja kugle u kojoj će BiH imati tri olimpijska predstavnika.

Direktor atletskog mitinga Aziz Kevelj je kazao kako je počelo uređivanje borilišta na atletskom stadionu i da će sve biti u najboljem izdanju.

"Kada bismo imali budžet osam puta veći od trenutnog onda bismo zaista mogli primiti sve prijave koje smo do sada dobili. Da li je ovo neki preporod atletike u BiH, ne znamo, ali sigurno će imati nekog odraza jer iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu", dodao je Kevelj.

Neka od imena koja će nastupati na atletskom mitingu u Zenici su Vukanov, Bompeng, Tuka, Kipkorir, Temba, Mayo, Pop, Bibić, Anić, Žunić, Ivanov...

Prema riječima selektora Elvira Krehmića, ovo će bit jedan od najvažnijih sportskih događaja u BiH u 2016. godini. Tuka je krenuo za Ameriku i njegov dolazak u Zenicu planiran je za 30. maj. Alić se nalazi u slovenskoj Bistrici gdje će u subotu učestvovati na atletskom mitingu koji će biti priprema za miting u Zenici, dok Pezer u Africi baca kuglu, nakon čega se vraća u Zenicu.

Senzacija se očekuje od bh. atletičara bacača koplja Dejana Mileusnića koji bi trebao "napadati" olimpijsku normu i time postati četvrti atletičar iz AK Zenica koji će nastupati na Olimpijskim igrama.

"Ja se iskreno nadam da će povreda proći do mitinga jer se nalazim u izvrsnoj formi. Posljednjih mjesec dana sam trenirao odlično i mislim da vrijedim za olimpijsku normu. Nadam se da će biti sve uredu i da ću baciti normu za Evropsko prvenstvo, a ako Bog da i za Olimpijske igre. Nastup u Zenici je dodatni motiv jer imam dodatni hitac gdje mogu izvući maksimalno", izjavio je Mileusnić.