Poziv rekreativcima
284

Trka na Igmanu: Očekuje se više od 100 učesnika, cilj promovisanje rekreativnog trčanja

Piše: K. H.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U nedjelju 12. novembra 2017. godine na olimpijskoj planini Igman održava se prva otvorena trka Atletske rekreativne lige na 10 km, a na ovoj manifestaciji očekuje se učešće više od 100 učesnika.

Predsjednik Atletskog kluba Novi Grad Elmir Ćerimagić na konferenciji za medije uoči trke kazao je da se nada kako je sve ovo samo početak jedne priče koja u budućnosti treba biti još bolja.

"Utrka ima za cilj da popularizira rekreativno trčanje u Sarajevu, a prvenstveno da u ovom periodu smoga i zagađenog zraka izvedemo naše rekreativce na planinu Igman. Ovo mjesto je specifično po tome što je tu velika koncentracija ozona, tu je naša olimpijska staza i prirodni ambijent koji stvara lijepe mogućnosti i uslove da se napravi jedna dobra utrka u našem gradu. Ovo je jedna od prvih trka na Igmanu poslije rata, a nadamo se da neće biti posljednja te da će postati dio lijepe priče. Očekujemo da će biti blizu 100 učesnika u ovoj trci, prijave traju do četvrtka navečer i svi se nadamo da će ovo biti dobra priča", kazao je Ćerimagić.

Nakon toga predsjednik AK Novi Grad istakao je želju da se što više dječaka i djevojčica uključi u proces treniranja atletike te da je to jedan veoma zanimljiv sport.

"Pored toga što imamo namjeru da populariziramo rekreativno trčanje, mi imamo za cilj da razvijemo atletiku u profesionalnoj sferi. Atletika u BiH nalazi se na niskom nivou, međutim mi pokušavamo učiniti atletiku ne samo zanimljivom, već i popularnom te time privući što veći broj naših talentovanih dječaka i djevojčica. Oni bi uz ovaj sport upoznali mnogo različitih ljudi, vidjeli puno različitih lokacija i na kraju, mogu ostvariti zapažen rezultat", rekao je Ćerimagić.

Dvostruki olimpijac Bosne i Hercegovine u bacanju kugle Kemal Mešić kaže kako AK Novi Grad ima ambicije i ljude da u budućnosti atletiku učini puno popularnijim sportom u Sarajevu.

"Situacija u BiH i drugim zemljama se ne može porediti. Svi drugi imaju donesene odluke u kojima se tačno zna koliko koji sportista treba biti plaćen kako bi se što bolje spremio za takmičenje, ali moram istaći i da je AK Novi Grad s ovim projektom napravio jedan veliki korak prema naprijed. Došao sam u ovaj klub jer se ovdje nešto dešava, vidim ljude koji žele uspjeti i želimo napraviti nešto zajedničko. Nadam se da ćemo u narednim godinama opravdati to i da će atletika u Sarajevu biti na višem nivou, a da ćemo iz toga svi zajedno na bolji način predstavljati Bosnu i Hercegovinu", istakao je Mešić.

Start utrke je u 10 sati, a prijave se mogu slati na mail: [email protected], subject: Prijava za 10 km, u tekstu e-maila navesti ime i prezime, spol i broj telefona. Rok za prijavu je 9. novembar 2017. godine.