Priča šokirala svijet
0

Objavljena fotografija žene koja je kao roba držala legendarnog Mo Faraha

H. H.
Nimco Farah i Mo Farah (Foto: Twitter)
Nimco Farah i Mo Farah (Foto: Twitter)
Legendarni britanski atletičar Mo Farah (39) u BBC-jevom dokumentarcu šokirao je svijet priznanjem da je kao dijete u Ujedinjeno Kraljevstvo doveden ilegalno i to kao žrtva trgovine ljudima te da je prvobitno bio prisiljen raditi kao rob, a sada se u javnosti pojavila i fotografija žene koja ga je tako tretirala.

Najuspješniji dugoprugaš svih vremena je otkrio kako su mu ime Mohamed Farah dali isti ljudi koji su ga doveli na Otok, a pravo ime mu je Hussein Abdi Kahin.

Kao devetogodišnji dječak doveden je iz Džibutija, a kada je stigao bio je prisiljen brinuti se za djecu neke porodice.

Farah kaže kako je imao osam ili devet godina kada je odveden od kuće kako bi bio s porodicom u Džibutiju, a žena koja ga je kasnije odvela u Ujedinjeno Kraljevstvo mu je rekla da ide kod porodice pa je on bio uzbuđen zbog toga.

Međutim, žena po imenu Nimco Farah ga je odvela u London i pred njim poderala sve dokumente koji su spominjali njegovu pravu porodicu.

"Poderala je dokumente preda mnom i bacila u smeće. U tom trenutku sam znao da sam u nevolji. Morao sam raditi kućanske poslove i brinuti o djeci ako sam htio jesti. Često sam se zaključavao i plakao u kupaonici", otkrio je Mo.

Ali Ahmed, sin optužene žene, za The Sun je rekao da je njegova majka bila "prisiljena" da dovede mladog Moa i demantovao je da ga je majka tretirala kao roba.

Tvrdi da se prema njegovom usvojenom bratu postupalo kao prema pravom bratu, te da su sva djeca odgovorna za svoje poslove.

Kasnije se Farah počeo dokazivati kao sportista, a dodao je kako želi da njegova priča potakne raspravu o trgovini ljudima i ropstvu.