Maraton u prirodi
4

Jahorina Ultra Trail može početi: Učešće do sada potvrdilo 400 takmičara iz 22 zemlje

Piše: I. Č.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Treće izdanje sportske manifestacije Jahorina Ultra Trail najavljeno je za 29. i 30. juli. Riječ je o takmičenju u okviru kojeg će se, na stazama Jahorine povezanim s Ravnom planinom, Romanijom, Sarajevom i Trebevićem, održati četiri trke različite dužine: Mini Trail (14km), Midi Trail (34 km), Maxi Trail (69 km) i Ultra Trail (34 km).

Direktorica Ultra Traila Sanja Kavaz kazala je da je učešće na ovogodišnjem izdanju do sada potvrdilo 400 takmičara iz 22 zemlje.

"Jahorina Ultra Trail kao sportsko-turistički proizvod je koncipiran tako da učesnicima i široj javnosti predstavi prirodno, historijsko, kulturno i olimpijsko naslijeđe, zbog čega su staze navigirane na najljepšim stazama Jahorinsko-romanijske regije i olimpijskim lokacijama poput bob-staze na Trebeviću, bijatlonske staze na Dvorištima i ski-staze na Jahorini", kazala je Kavaz.

Mišo Bendalo, sekretar Atletskog saveza BiH, odigrao je ključnu ulogu u povezivanju bh. ultramaratonaca sa Svjetskim savezom ultramaratonaca, što je otvorilo vrata za nastup bh. reprezentacije.

"Mi smo prihvatili da naši ultramaratonci preko našeg Atletskog saveza postanu članovi Svjetske atletske asocijacije, odnosno ultramaratonaca. Slijedeći tu logiku nije bilo ni razloga ni prepreka da se to ne prihvati. To nam je veliko zadovoljstvo. Finansijska situacija nije dovoljno dobra da bismo ih mogli na taj način podržati, ali ćemo im na svaki način izaći ususret", kazao je Bendalo.

Organizatori sportsko-turističkog događaja su Planinarsko društvo Jahorina i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji je finansijski podržao projekat.