Nastupila u Tokiju
714

Dirljiva poruka afganistanske atletičarke: Možda više nikad neću nositi našu zastavu na OI

D. P.
Yousufi je zajedno s Mansourijem nosila zastavu svoje zemlje u Tokiju (Foto: Instagram)
Yousufi je zajedno s Mansourijem nosila zastavu svoje zemlje u Tokiju (Foto: Instagram)
Nakon što su talibani preuzeli glavni grad Kabul i vlast u Afganistanu, atletičarka iz ove zemlje Kamia Yousufi oglasila se dirljivom porukom.

Yousufi je na Olimpijskim igrama u Tokiju nosila zastavu Afganistana na svečanom otvorenju, a nakon velike krize u ovoj zemlji pita se da li će ikada više imati priliku to ponoviti.

Atletičarka je nastupila u utrci na 100 metara i tu je zauzela šesto mjesto u prvoj rundi kvalifikacija s vremenom 13.29. Ipak, postavila je lični i državni rekord. No, na društvenim mrežama Yousufi je postavila dirljivu poruku.

"Kako okrutno su nam ostavili domovinu samu. Kako okrutno su učinili sve da uzmu našu cijenjenu zemlju. Naizgled prijateljski neprijatelji. Ne znam da li je ovo posljednji put da sam nosila našu ponosnu zastavu na Olimpijskim igrama. Ne znam da li mogu i dalje nositi ponosno ime na svom čelu i ući na stadion. Samo znam da ovo nije pravedno prema nama. Dragi ljudi, snažne djevojke naše zemlje, neka vas Bog čuva. Ja ću zauvijek biti dio Afganistana", napisala je Kamia Yousufi na Instagramu.

Yousufi je zastavu Afganistana u Tokiju nosila zajedno s taekwondoistom Farzadom Mansoorijem, koji je zaustavljen u osmini finala kategorije preko 80 kilograma. Bolji od Afganistanca bio je Don Kyo In iz Južne Koreje.