Čuvena manifestacija
117

Čovjek protiv konja: Englez postao prvi trkač nakon 15 godina koji je pobijedio životinju

D. P.
Manifestacija se svake godine održava u Velsu (Foto: Screenshot)
Manifestacija se svake godine održava u Velsu (Foto: Screenshot)
Britanski maratonac Ricky William Lightfoot postao je prvi čovjek nakon 15 godina koji je slavio u čuvenoj maratonskoj utrci "Čovjek protiv konja".

Čovjek protiv konja tradicionalna je utrka koja se održava svake godine od 1980. pa sve do danas. Tek treći put se desilo da čovjek bude brži od životinje.

Trka je duga 36 kilometara, a održava se tradicionalno u velškom gradu Llanwrtyd svakog juna.

U utrci je učestvovalo 1000 trkača i 50 konja, a na kraju je trijumfovao Ricky Lightfoot koji je zaradio 3.500 funti. Pobijedio je najbržeg konja ostavivši ga s nešto većom razlikom od dvije minute.

Direktor utrke Mike Thomas rekao je da je Lightfoot slavio bez ikakvih problema. Inače, Ricky Lightfoot je profesionalni trkač koji nastupa za klub Cumbria Ellenborough.

Tako je u jučerašnjoj utrci tek treći put čovjek bio brži od životinje od nastanka ove tradicionalne manifestacije za britanski sport, a prvi put u posljednjih 15 godina.

Tokom 42 godine postojanja ove utrke, samo se 2004. i 2007. godine dogodilo da čovjek bude brži od konja.

Zanimljivo je i kako se određuje nagradni fond za ovo takmičenje. Kreće od 500 funti i povećava se svake godine kada se događaj održava, sve dok neki čovjek ne bude brži od životinje na dugom maratonu.