Atletska blamaža
20

Amerikanac nakon bizarne greške organizatora "oborio" rekord Usaina Bolta

N. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Američki atletičar Noah Lyles je na nekoliko trenutaka bio svjetski rekorder s rezultatom boljim od onog koji je postigao Usain Bolt na 200 metara (19,19 sekundi) nakon što je uspio istrčati 18,90 sekundi na egzibicionom takmičenju na Floridi.

Lyles je bio u nevjerici nakon što je prešao ciljnu ravninu, da bi samo nekoliko minuta kasnije shvatio, kao i svi, da je zapravo bio u pogrešnoj stazi, kraćoj za 15 metara, pa prešao distancu od 185 metara.

Još na početku utrke Lyles je stekao vodstvo naspram rivala Lemaitrea i Martine (koji su sinhronizovano trčali u Švicarskoj i Nizozemskoj) te dominantno pobijedio uz vjetar u leđa od 3,7 m/s, što mu je također dosta pomoglo.

"Ovo ne može biti istina, čak i on u nevjerici širi ruke", bio je jedan od komentara TV reportera koji su pratili dešavanja sa staze.

Lylesov "najbolji rezultat svih vremena" ustvari je bio veliki kiks organizatora jednog od najambicioznijih atletskih događaja u jeku pandemije koronavirusa zbog čega je i sam Noah bio razočaran.

"Ne možete se igrati s mojim emocijama ovako... Stavili ste me u pogrešnu traku", prokomentarisao je Amerikanac na Twitteru.